Insula Ada Kaleh va fi readusă în atenția publicului prin proiectul „Ada Kaleh Mon Amour”, un proiect cultural ce își propune să readucă la viață prin muzică, povești și imagini memoria insulei dispărute a Dunării, declară organizatorii.

Consiliul Județean Mehedinți și Muzeul Regiunii Porţilor de Fier sunt parteneri în proiectul prin care, Ansamblul Anton Pann readuce la viață povestea insulei. 

De la istoria locului, la amintirile comunității: o poveste fascinantă în sunete, imagini și rememorări cu muzicieni și locuitori ai insulei într-un proiect unic în: Drobeta-Turnu Severin – 10-11 septembrie, Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Constanța – 17 – 18 septembrie, Biblioteca Județeană I.N.Roman și București – 23 septembrie – Opera Națională și 24 – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
 
Evenimentul a fost lansat pe 6 septembrie 2022, de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, sub patronajul Ambasadei Turciei la București.

Acțiunile incluse în proiect sunt concepute cu un grad mare de interactivitate, astfel încât amintirile insulei să prindă viață, iar publicul să redescopere cum se desfășura traiul pe Ada Kaleh, ce secrete ascundea aceasta în cele patru tuneluri, cum se distrau copiii sau cum se nășteau poveștile de iubire aici.

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour a demarat în anul 2014, când membri ai Ansamblului Anton Pann și ai Asociației cu același nume au luat legătura cu insulari care le-au împărtășit amintirile din locul rămas în sufletele lor ca fiind „acasă”. Aceste povești de viață recuperate au fost fermentul dorinței de a readuce în conștiința publicului din România istoria aceste insulei atât de speciale și aroma orientului „de la noi de-acasă” spun organizatorii

 

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedentLegile Puterii | Planul „Ursula” pentru iarna lui Putin: marea RAȚIONALIZARE. România ia poziția drepți!
Articolul următorPloi torențiale, descărcări electrice și vânt, până sâmbătă dimineaţa