ALDE ASCUNDE EFECTELE TOXICE ALE ORDONANȚEI 114

Controversata Ordonanță 114 agită spiritele și în domeniul administrațiilor publice locale. Aplicarea reglementărilor legale prevăzute de actul normative ar putea conduce la majorarea impozitelor și taxelor locale. Cel puțin așa susțin liberalii, pentru că reprezentanții ALDE spun că nu au nicio legătură taxele locale cu ordonanța amintită.

Scandalul pe tema Ordonanței 114 se amplifică cu fiecare zi care trece. Liberalii susțin că ordonanța are, în contextul ei, mai multe prevederi parșive, care vor lovi direct în buzunarul cetățenilor. Una dintre acestea ar fi majorarea taxelor și impozitelor locale de două ori și jumătate. Cum se va produce acest efect, a încercat să explice deputatul PNL într-o recentă declarație de presă.

Ordonanța 114, publicată în 29 decembrie 2019, este una extrem de parșivă. Pentru toată România, ne vom trezi cu impozite și taxe locale mărite de două ori și jumătate, atât cetățenii, cât și firmele. Practic, toți oamenii ar trebui să știe că se vor trezi cu taxe și impozite mai mari. Concret, de exemplu, dacă acum plătim 100 de lei impozit la un apartament, vom ajunge la un impozit de 250 de lei! Mai exact, ei se bazează pe spinarea primarilor și a cetățenilor ca să crească veniturile la bugetul de stat!”, a declarat deputatul PNL de Mehedinți, Virgil Popescu.

De cealaltă parte, senatorul ALDE Mehedinți, Ionuț Sibinescu, spune că nici poveste de așa ceva! Ordonanța 114 nu are nicio legătură cu taxele și impozitele locale, aceasta fiind o fabulație!

„Nu înțeleg ce legătură are Ordonanța 114 cu impozitele și taxele locale! Vă rog să îl întrebați pe dânsul! (n.n.: pe deputatul Virgil Popescu). Ordonanța 114 se referă la companiile din energie! Nu văd ce legătură are cu taxele locale!”, a precizat, în replică, senatorul ALDE Ionuț Sibinescu.

Tehnic vorbind, liberalii spun că majorarea taxelor și impozitelor locale ar fi de fapt un efect secundar toxic al Ordonanței 114, foarte probabil, prost evaluat inițial chiar de către cei de la PSD și ALDE. Mai exact, dacă OUG a fost adoptată pe 29 decembrie, consiliile locale nu mai aveau când să facă ședințe în 2018 pentru a se alinia la cerințe.

Iată, concret, modificarea toxică (OUG 114, articolul 66, alineatul 28):

Articolul 66, din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: (…) 28. La articolul 491, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:(3) Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1).

Articolul precedentFINANȚARE PENTRU SPITALUL DIN STREHAIA
Articolul următorDeputata care a votat împotriva măririi alocațiilor, plânge de grija copiilor sărmani