Specialiștii în protecția consumatorilor atrag atenția că preparatele de post se pot dovedi un pericol real pentru sănătate. Conform InfoCons, în cazul unor produse există riscul să consumăm, la o singură masă, până la 50 de E-uri.

 

De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri, scrie Mediafax.

Reprezentanții InfoCons susțin că în această gustare cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt: Acidul Ascorbic (E300) – aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor, și Acidul Citric (E330), utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Acesta este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat și în sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

 

De asemenea, în această gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, atrag atenția specialiștii.

 

Citeste aici dictionarul ADITIVILOR.

Articolul precedentTelevizoarele care vor fi interzise de la 1 martie. Ce modele nu se vor mai găsi în magazine
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET