Este alertă alimentară. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat retragerea de la raft a unor chipsuri preferate de foarte mulți români. 

 

Un anumit tip de chipsuri este retras de pe rafturile magazinelor, fiindcă depășește valorile admise de acrilamidă, o substanţă dăunătoare, anunță Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Imagine

„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul postat pe site-ul ANSVSA: http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2023/03/Rechemare_ECO_chipsuri_legume_90gr_Go_Pure_03.03.2023.pdf

Imagine

Cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2 – 23 martie, urmând să primească contravaloarea lor, a anunțat ANSVSA.

CE ESTE ACRILAMIDA ȘI ÎN CE ALIMENTE ESTE PREZENTĂ

Acrilamida este considerată o substanță posibil cancerigenă.

Acrilamida se formează în produsele alimentare care necesită temperaturi de preparare termică de peste 120 de grade Celsius.

Acest contaminant chimic se formează, în special, în produsele pe bază de cereale, cartof și cafea. Există un regulament european (2158) în care se fac referiri la nivelurile de referință maxime admise. Valorile sunt diferite.

Spre exemplu, pentru o pâine pe bază de făină de grâu nivelul de referință ar fi de 100 microgram/kilogram, pentru biscuiți – 300-350 micrograme/kilogram, pentru cartofi – 400 micrograme/kilograme, chipsuri – 850 de micrograme/kilogram.

În cazul cafelei solubile, instant sau înlocuitorilor de cafea valorile de referință sunt mult mai mari.

Acrilamida este considerată de către Institutul de Cercetare a Cancerului ca fiind probabil o substanță cancerigenă. S-a demonstrat prin cercetările de pe plan extern că acrilamida din produsele alimentare poate fi cancerigenă pentru consumatori de toate vârstele.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca limita maximă pentru aportul de acrilamidă pentru o persoană să fie de 1 microgram/kilogram greutate corporală pe zi. Acest aport poate veni prin aportul de produse de panificație, produse pe bază de cartof și cafea. 

Articolul precedentStructura anului școlar 2023–2024 se modifică. Va fi o altă vacanță de Paște în 2024
Articolul următorVreme mai caldă decât în mod obişnuit astăzi