AMENINȚARE DE PESTĂ PORCINĂ LA MEHEDINȚI

O nouă amenințare de pestă porcină africană pentru județul Mehedinți! La aproape un an de la ultima alertă venită dinspre Dolj, de această data amenințarea vine de la Gorj. Autoritățile locale au intrat în alertă maximă în această dimineață și după ce au convocat Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor, Direcția Sanitară Veterinară a dispus amplasarea de filtre de protecție la Butoiești și Șușița.

Județul Mehedinți este din nou sub amenințarea pestei porcine africane, după ce un focar a fost descoperit în localitatea gorjeană Capu Dealului, la doar 10 kilometri de granița dintre Gorj și Mehedinți. Alerta este maximă și cât se poate de serioasă, mai ales că la primele ore a fost convocat de urgență Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor. Aici s-au dispus luarea unor măsuri preventive imediate, iar județul nostru a intrat sub incidența codului roșu de pestă.

Una dintre măsurile dispuse este amplasarea a două filtre de protecție la limita cu Gorjul, unde timp de 48 de ore, mașinile vor trece peste un covor îmbibat cu dezinfectant și vor fi dezinfectate suplimentar cu ajutorul unui atomizor. Mai mult, fiecare conducător auto oprit este instruit asupra măsurilor special de prevenire a pestei porcine africane. Filtrele de protecție s-au amplasat la limita comunei Butoiești, imediat după intersecția drumului către Turceni cu DN 6, și în satul Șușița. Și poliția intră în alertă și va fi prezentă la cele două puncte de dezinfectare pentru a opri autovehiculele. Polițiștii efectuează și filtre în trafic, unde împreună cu reprezentanți ai DSVSA Mehedinți verifică eventualele transporturi de porcine sau de carne ce pot fi suspecte.

Reprezentanții DSVSA Mehedinți prezenți în zona filtrelor amplasate pe șosea le-au explicat oamenilor pericolul răspândirii cumplitei boli a porcinelor și măsurile de precauție ce trebuie luate.

Practic, județul Mehedinți este acum în zona de supraveghere. Din fericire, autoritățile sanitare veterinare din județul Gorj au anunțat închiderea focarului, după ce porcinele din satul Capu Dealului au fost ucise. Boala a ajuns în localitatea doljeană prin intermediul unui vier adus de un localnic tocmai din județul Teleorman. Mai trebuie menționat, de asemenea, faptul că pericolul răspândirii cumplitei boli vine în mare măsură și de la porcii mistreți scăpați de sub control. În Mehedinți sunt 7 ferme de suine, însă nu există focare de pestă porcină africană.

Articolul precedentReţinut de poliţişti pentru lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice
Articolul următorCRIMĂ ORIBILĂ, POSIBIL PASIONALĂ, LA SEVERIN (video)