„AMICII ISTORIEI”, PE URMELE ROMANILOR

Elevii cercului „Amicii istoriei”, coordonat de inimosul profesor Romeo Augustin Popa, au plecat în Serbia, pe urmele civilizației romane. Copii și profesori de la Colegiul Național Pedagogic au vizitat cetatea Felix Romuliana și au ținut în amfiteatru o inedită lecție de istorie.

După ce au descoperit toate tainele ascunse în negura istoriei de castrul Roman Drobeta, copiii pasionați de istorie de la Colegiul Național Pedagogic din Severin au plecat pe urmele civilizației romane, tocmai în țara vecină, Serbia. Expansiunea Imperiului Roman, a marcat și teritoriile ce astăzi aparțin țării vecine, înainte de construirea Podului lui Traian. Mai mult, unul dintre împărații Romei, Galerius este originar chiar de pe melegurile Serbiei de astăzi. Urmele civilizației romane sunt încă vii, în apropiere de Zajecar, la Felix Romuliana, cetatea în care s-a născut Galerius. Acolo au ajuns membri cercului AMICII ISTORIEI, coordonat și înființat de profesorul doctor Romeo Augustin Popa. Copiii și profesorii lor au ținut o lecției de istorie în aer liber, chiar în amfiteatrul faimoasei cetăți.

Ruinele de la Felix Romuliana fac parte din patrimoniul universal. Galerius s-a născut la Felix Romuliana și după ce a ajuns împărat a construit o reședință somptuoasă în acest loc pentru a-și venera mama. Cercetările arheologice extinse au dus la descoperirea unui palat din sec. III și IV având fortificațiile unei cetăți. La 1 km distanță, pe înălțimile Muntelui Măgura, în perioada cercetărilor desfășurate între anii 1989-1993 s-au descoperit mormintele atribuite lui Galerius și mamei sale.

Articolul precedentPREFECTUL ȘI SCHIMBAREA: „MAI BINE SĂ TE DEA JOS ADVERSARII, DECÂT AI TĂI!”
Articolul următorCe infracțiuni se petrec în târgurile comunale