Aproape 20 de mistreţi împuşcaţi în Mehedinți, din cauza pestei porcine africane

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreț vânat pe un fond de vânătoare între Vânători și Punghina, ce aparține unei asociații de vânători din Dolj, în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A).

O echipă de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mehedinți s-a deplasat în regim de urgență la fața locului pentru a întreprinde următoarele măsuri: neutralizarea animalului vânat, realizarea unor acțiuni de dezinfecție, stabilirea zonelor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

A fost începută, de asemenea, ancheta epidemiologică. În urma acestui caz, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricție. Zona afectată este de 13 kilometri, iar zona tampon este de 5 kilometri.

A fost instalat un filtru rutier dezinfectant, iar zona este monitorizată 24 de ore din 24, de echipe de la DSVSA Mehedinți și Direcția Silvică. De asemenea, la sfârșitul acestei săptămâni a fost organizată o acțiune de vânătoare fiind împușcați 18 mistreți de la care au fost prelevate probe de organe care au fost trimise în cursul zilei de 9 decembrie la Laboratorul din Halânga.

Directorul executiv de la DSVSA Mehedinți, Valentin Marițoiu, precizează că populația trebuie să stea liniștită pentru că porcii din gospodării nu au fost afectați.

Articolul precedentProgram special de sărbători pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar
Articolul următorVIDEO Peste 1.600 de monede antice și alte obiecte de valoare istorică, reținute în Vama Porțile de Fier I