România este dependentă de importuri! O arată atât situația de la raft, dar și datele oficiale! Potrivit statisticilor, în primele luni ale acestui an țara noastră a importat produse în valoare de 80 de miliarde de euro. Legumele, fructele, carnea sau lactatele sunt doar câteva dintre produsele de la raft pe care le aducem din străinătate. Aproape 70% din necesarul cărnii de porc este din import.

INS a anunțat marți că în primele 8 luni ale anului trecut au fost exportate mărfuri în valoare de peste 62 de miliarde de euro, în timp ce importurile s-au ridicat la peste 80 de miliarde de euro.  Potrivit datelor statistice, România importă cel mai mult din Germania, de unde achiziționează produse lactate, ouă, miere, carne și organe comestibile, fructe, cereale, produse de patiserie și cacao. De asemenea, în ultimii ani, importurile din Italia au crescut, fiind aduse uleiuri minerale, tutun, produse din făină sau patiserie, lapte și cafea.

Din Bulgaria sunt importate băturile alcoolice și cele non-alcoolice. iar din Ungaria sunt aduse produse din carne, oțetul, sucuri, alcool, lactate, miere, cereale, zahăr. 

Polonia este una dintre țările din care România importă cantități semnificative de produse. Printre acestea se numără carne, cu accent pe cea de vită și pui, lactate, miere, ouă, făină și fructe și legume. 

Conform datelor statistice, în România, importurile de alimente, băuturi și tutun au înregistrat o creștere de peste 13% (totalizând aproape un miliard de euro lunar), în timp ce importurile de uleiuri și grăsimi au înregistrat o scădere de peste 30%.

Articolul precedentTopul salariilor. Unde se plătesc cele mai mari lefuri din România și unde sunt cele mai mici
Articolul următorUEFA: Meciul Kosovo – Israel, din preliminariile EURO 2024, a fost amânat