Astăzi, în România, este marcată Ziua Brâncuși. Considerat „Părinte al sculpturii moderne”, personalitate emblematică  a culturii române și mondiale, Constantin Brâncuși a dăruit României prin creația sa, muncă și generozitate artistică, asumându-și identitatea artistică și sufletească românească. 

Născut pe 19 februarie 1876, în Hobița, Gorj, Constantin Brâncuși este considerat o personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade.

Alături de alți artiști, Constantin Brâncuși a modificat gândirea plastică și a contribuit la transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă.

„Am șlefuit materia pentru a afla linia continuă. Și când am constatat că n o pot afla, m- am oprit; parcă cineva nevăzut mi a dat peste mâini.”

„Ceea ce [cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte] numesc abstract… este cel mai pur realism; deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor”, și- a definit sculptorul conceptul creațiilor sale.

 

Articolul precedentUn nou cutremur a avut loc în zona Gorj
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET