Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până duminică, 18 septembrie, la ora 20.00, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Sunt anunțate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului,  izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. 

Începând de sâmbătă noapte vântul se va intensifica treptat în toate județele, atingând viteze, în general, de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h. 

Pe parcursul zilei de duminică, aria ploilor se va restrânge, iar vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în cea mai mare parte a regiunii.

ISU recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere, în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. 

În situația manifestării vântului puternic, pompierii le reamintesc cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia. 

– Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate, care ar putea fi doborâți. 

– De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, ISU face apel la cetățeni să nu încerce traversarea râurilor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Articolul precedentAtenționare meteo de vreme severă în mai multe județe din țară
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET