După ce de-a lungul anilor au primit distincția de cetățean de onoare personaje ca Traian Băsescu, Manuela Mitrea, Miron Mitrea, Vasile Blaga, Răzvan Murgeanu ori Elena Udrea, autoritățile acordă în sfârșit Domnicăi Trop titlul de cetățean de onoare al județului Mehedinți. Pentru cântecul ei duios românesc, UNESCO i-a oferit titlul de „Tezaur uman viu“.

La cinci ani distanță după ce UNESCO i-a oferit titlul de „Tezaur uman viu“, Consiliul Județean Mehedinți acordă în sfârșit titlul de cetățean de onoare al județului Mehedinți Domnicăi Trop.

În județul vecin, în Gorj, autoritățile organizează de șapte ani un festival național de folclor care îi poartă numele, deși Domnica Trop este mehedințeancă.

În noiembrie 2013, Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de „Tezaur Uman Viu“. A fost onorată cu această distincţie fiindcă este un reper al muzicii populare româneşti şi un păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei. Este singurul mehedinţean care a primit această distincţie până acum.

Repertoriul cântăreţei este bogat în piese muzicale străvechi, multe fiind împrumutate de interpreţi renumiţi din ţară. Are puţine discuri, dar cântecele ei au devenit celebre în lumea iubitorilor de folclor autentic. Îi sunt cunoscute melodiile: „Sara când răsare luna“, „Mărie, Mărie“, „S-o legat, neică, legat“, „Ursitoare, ursitoare“, „Fire-al naibului de dor“, „Şarpe, şarpe din dudău“.

Domnica Trop (80 de ani), un om cu suflet imaculat, a rămas neatinsă de capriciile regimurilor politice, inima ei rezonând permanent cu oamenii şi locurile natale din Mehedinţi, pe care nu le-a părăsit niciodată, deşi i s-au oferit glorie şi bani în capitala României. Bolnavă de diabet, trăieşte în modesta sa căsuţă din Izverna doar dintr-o pensie de handicap.

 

Articolul precedentUltima expoziție a artistului Mugurel Onofrei, scoasă la vânzare în scop caritabil
Articolul următorTrenul IR 1591 București – Timișoara este blocat de peste două ore pe calea ferată în Mehedinți