Bulgaria înregistrează în această perioadă sute de cazuri de pestă porcină africană. De asemenea, pesta micilor rumegătoare a fost depistată pentru prima oară tot în Bulgaria. Pentru că județul nostru se învecinează cu Bulgaria, autoritățile locale sanitare veterinare au intrat în alertă și au instituit măsuri specifice. Din fericire, județul Mehedinți nu înregistrează în prezent astfel de cazuri.
Declarațiile directorului executiv al DSVSA Mehedinți, Ionuț Mări, în materialul VIDEO, aflat deasupra!
Atât pesta porcină africană, cât și pesta micilor rumegătoare au ocolit, până în prezent, județul Mehedinți. Nici focarul din județul Dolj, din toamna anului trecut, aflat la doar 20 de kilometri de comuna Bîcleș, dar nici focarele din lunile iunie și iulie, din același județ, nu s-au extins către noi. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți stă, însă, cu ochii în patru. Măsurile specifice, precum controlul în trafic, dotarea cu soluții dezinfectante și monitorizarea permanentă sunt la ordinea zilei, ele fiind permanent raportate Instituței Prefectului și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Printre măsurile luate se numără și instruirea medicilor veterinari și a paznicilor de vânătoare.
Pesta micilor rumegătoare
Un alt pericol care vine dinspre Bulgaria este cel al pestei micilor rumegătoare. Chiar dacă nu avem astfel de cazuri în județul nostru, DSVSA Mehedinți menține alerta, în special în zona limitrofă a Mehedințiului cu Bulgaria. Granița cu țara vecină este, în Mehedinți, pe Dunăre și traversează comunele Pristol, Gârla Mare, Vrata și Salcia. Efectivele de ovine și caprine din aceste comune sunt numeroase. Vorbim de 143 de exploatații cu un număr de 7.388 de ovine și 110 exploatații cu 4.354 capete caprine.
Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, la data de 23 iunie 2018, urmat de confirmarea altor 62 de focare. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70 la sută. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.