Biserica Grecescu își sărbătorește hramul marți, de Sfântul Ioan Botezătorul

Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, va îmbrăca mâine, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Chiriarhul mehedinţenilor se va afla marți, 7 ianuarie 2020, în mijlocul credincioşilor Parohiei Grecescu din Turnu Severin, aceasta fiind prima vizită arhierească din noul an calendaristic.

Ziua de praznic se va încheia cu un Parastas săvârşit de soborul preoților slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor locaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu.
Biserica Grecescu este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume.

La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român -Gheorghe Tattarescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.

Cu râvnă şi pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898, Alexandru Răsmeriţă, iar în 1908, Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă, dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Articolul precedentCod Galben de vânt puternic în Mehedinți
Articolul următorBilanțul minivacanței de Revelion: Peste 100 de solicitări în situaţii de urgenţă la ISU Mehedinţi