Centralele pe gaz, interzise în mai multe state UE. Mai multe state din UE au interzis în ultimii ani centralele pe gaz. În anii următori măsura s-ar putea extinde.

Mai multe state din Europa au interzis sau au în plan să interzică centralele pe gaz din locuințe. Și în România există un proiect discutat de Guvern în acest sens. 

La nivelul Europei, centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale.

Acestea produc aproape 40% din energia pentru încălzirea spațiului UE în locuințe.

Obiectivele declarate ale UE sunt ca centralele pe gaz natural să fie înlocuite cât mai curând posibil. Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța au interzis deja centralele termice de apartament.

În 2024 și 2025 măsura se va extinde și în alte țări europene.

Austria impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice.
Germania impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
Marea Britanie interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi. 

Belgia interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi, conform datelor Asociaţiei Energia Inteligentă.

Autoritățile din România au anunțat încă din 2021 planuri clare împotriva utilizării centralelor termice. Actele normative în acest sens se referă exclusiv la interzicerea acestor mijloace termice în blocurile noi.

Încă din iunie 2022, Guvernul Ciuluaa luat o decizie legată de centralele termice individuale. Ministrul mediului, Tanczos Barna a anunțat atunci că proiectul care interzice aceste instalații în blocurile noi a intrat în avizare.

Interdicția montării acestor centrale se va aplica doar blocurilor care vor fi construite. 

În prezent, în România, încălzirea locuințelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile.

Restul resurselor sunt bazate în principal pe gaze sau energie electrică. 

Trei milioane de oameni folosesc deja aceste centrale termice de apartament.

 

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. PLANUL după două decenii: ce au stabilit liderii României cu americanii, în 2005 – DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET