În situl Sarmizegetusa Regia se desfășoară o campanie de cercetări arheologice în cadrul proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Săpăturile se fac în mai multe puncte ale fortificației cu scopul de a oferi informații și clarificări cu privire la elementele constructive antice și la starea de conservare a monumentului.

În prima etapă, a fost trasată o suprafață la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanțial aspectul monumentului.

O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX și XX indică o configurație diferită a porții față de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obține date suplimentare în vederea propunerii unor soluții optime de restaurare.

În cetate vor fi deschise mai multe secțiuni și suprafețe pe mai multe segmente ale zidului. Cercetările vor cuprinde și zona porților de vest și de sud.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentCaiac cu 4 copii sportivi, spulberat de o șalupă, pe Dunăre, la Orșova
Articolul următorMinistrul Educației despre profesorii de la Evaluarea Națională: ”Concluzii triste, patru evaluări pe aceeași lucrare, patru note diferite”