CLĂDIRE DE PATRIMONIU, AJUNSĂ COTEȚ DE CAPRE

Una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din județul Mehedinți, ajunsă în paragină, a devenit între timp coteț de capre. Este vorba despre castelul Pleșa, în care o pagina de socializare decicată arheologiei contemporane a semnalat prezența unor capre ce zburdau în peisajul patrimonial.

Castelul Pleșa din Obârșia de Câmp – Mehedinți a ajuns adăpost pentru capre. Clădirea monumentală, ce a aparținut unei familii celebre de boieri a locului a rămas în paragină după 1990, deși a fost ulterior înscrisă în patrimoniul național și declarată monument de interes național. De fapt, clădirea este monument istoric, aflat pe lista obiectivelor de patrimoniu naţional clasificat. Administrația publică locală din comuna Obârșia de Câmp nu a avut niciodată banii necesari nici măcar pentru a o întreține, darămite să o mai și restaureze. Din această cauză, anul trecut, Consiliul Județean Mehedinți a preluat-o în administrare. Pentru a o putea salva, Consiliul Județean a trecut-o în subordinea Muzeului Regiunii Porților de Fier. Doar că, în așteptarea unui proiect European, clădirea părăginită a fost transformată de un localnic în adăpost pentru capre. O pagină de Facebook numită „Monumentalist” și destinată arheologiei contemporane și, în special, documentării conacelor uitate din Regiunea Olteniei, a posta câteva fotografii cu caprele care pășesc nestingherite în interiorul Castelului Pleșa.

„Anul trecut ne bucuram că acest palat, monument de interes național a fost preluat de către Consiliul Județean Mehedinți și va fi salvat. Se pare că pâmântul din jurul palatului a fost scos la la vânzare (nu se știe când) iar noul proprietar a transformat locul în stână de capre. Se pare că aceste capre au distrus interiorul Suntem un neam de barbari”, se arată pe pagina de Facebook Monumentalist

Misteriosul castel al lui Gheorghe Pleşa, fiul cojocarului satului Obîrşia de Cîmp a fost construit între anii 1875-1882 după asemănarea unuia văzut pe Valea Loirei. Ctitorul său, devenit boier însemnat după ce şi-a luat licenţa în drept în Franţa, a fost îndrăgostit până peste cap de o frumoasă şi bogată franţuzoaică. Pentru a o impresiona, acesta i-a promis că dacă vine în ţara lui, la Obîrşia de Cîmp, avea să-i construiască un castel ,,măreţ şi aparte’, pe care îl va acoperi cu monezi de aur.

Iată ce spune unul dintre cei mai prestigioși istorici din Mehedinți, fostul director al Arhivelor statului din Mehedinți, prof. dr. Tudor Rățoi, despre legenta frumosului castel: „Unică în România acelor timpuri era şi centrala termică pe lemne, care asigura căldură în toate camerele prin intermediul ţevilor şi caloriferelor masive. Acestea se pot vedea şi astăzi. În faţa clădirii, Gheorghe Pleşa a amplasat şi o fântână. Legenda spune că pretenţioasa franţuzoaică a refuzat însă căsătoria cu acesta deoarece castelul nu avea toaletă interioară în niciuna dintre cele 33 de camere, iar acoperişul nu fusese executat din monezi de aur. De fapt, iubita lui Pleşa nu a călcat niciodată la Obîrşia de Cîmp. Din păcate, proprietarul castelului s-a reîntors în Franţa, unde a şi murit la vârsta de 90 de ani, şi – neavând moştenitori, a rămas al nimănui, lumea justificând că din cauza blestemului galbenilor”.

Articolul precedentA golit casa unui severinean, dar a furat și mașina parcată în curtea locuinței
Articolul următorConcert de muzică clasică de Ziua Regalității