DECLARAȚIE ȘOCANTĂ A PREFECTULUI DE MEHEDINȚI LA ȘEDINȚA PRIVIND PESTA PORCINĂ: „Credeți că vine pesta porcină și zboară peste Mehedinți în toate localitățile? Am vorbit noi cu ea, nu va veni!”

Așa i s-a adresat prefectul de Mehedinți directoarei DSVSA Mehedinți, Irina Zoican! Atmosferă cât se poate de degajată la prima ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor din Mehedinți, după ce amenințarea pestei porcine africane a fost confirmată dinspre județul vecin Dolj. Comisia s-a convocat, practic, a treia zi după ce focarul de pestă s-a confirmat în satul doljean Comănicea, localitate aflată la mai puțin de 20 de kilometri de satele mehedințene Smadovița și Corzu.

Abia astăzi, în cea de-a treia zi de la confirmarea focarului de pestă porcină din Dolj, autoritățile din Mehedinți s-au reunit în deja celebra comisie județeană, numită Centrul de Combatere a Bolilor. Unul dintre motive ar fi și acela că prefectul județului, Nicolae Drăghiea era plecat în concediu ieri. Potrivit principiului „mai bine mai târziu decât niciodată”, Comitetul a analizat toate măsurile ce au fost luate și care se impune a se lua de acum înainte. Concluzia, luată într-o atmosferă destul de degajată, în care prefectul județului era vesel și foarte stăpân pe sine și pe situație, a fost aceea că nu avem pestă în Mehedinți, nu există perspective ca ea să ajungă, cel puțin deocamdată aici, dar și că s-au luat toate măsurile necesare.

Cea mai mare problemă identificată de prefect a fost aceea că unii primari și chiar unii medici veterinari din comune aflate aproape de focarul din Dolj nu răspund la telefon. În acest sens, prefectul i-a atras atenția directoarei de la DSVSA, care la rândul ei s-a scuzat că mai sunt comune în care rețelele de telefonie mobilă nu au pur și simplu semnal. Mai mult, prefectul spune că atunci când nu există semnal, persoana trimisă în zona de competență trebuie să știe să se miște în timp util către zone cu semnal de telefonie mobilă.

O altă nesincronizare totală între autorități și conducerea DSVSA, situație transformată într-o adevărată polemică, a fost cea legată de de achiziționarea de către fiecare primărie a dotărilor necesare (soluție dezinfectantă, atomizor, covor asfaltic, recipient de preparare a soluției). Conducerea DSVSA nu știa încă faptul că unele primării deja își achiziționaseră respectivele dotări. În acest context, prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a precizat, amuzându-se: „Dumneavoastră credeți că acuma vine pesta porcină și zboară peste Mehedinți în toate localitățile? Nu va veni, am vorbit noi cu ea, nu va veni!”

Autoritățile sanitare veterinare au mai descoperit, la timp, mișcarea unui număr de două porcine, în arealul zonei de protecție, dar au precizat că nu sunt probleme, deoarece din probele prelevate de la animale s-a constatat că nu sunt infestate cu virusul pestei porcine africane.

Articolul precedentNumărul pensionarilor din Mehedinţi, în continuă creştere
Articolul următorCozmin Guşă: Partidul Realitatea are trei candidaţi bombă la europarlamentare