Un drum roman, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit în centrul orașului Cluj-Napoca. Drumul roman are aceeași structrură ca drumurile din Pompei, ceea ce explică rezistența sa în timp, au declarat Arheologii.

Arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au descoperit vestigiile în zona centrală a oraşului.

Arheologii  mai explică durabilitatea  drumurilor și prin faptul că au fost folosite mult timp și întreținute.

„Au fost găsite mai multe fragmente de drum roman, acoperite cu dale şi cu construcţie de pietre de râu, lipite uneori cu mortar, pe o adâncime de circa 80 cm. Orientarea drumului este nord-sud şi probabil este legat de trama stradală a oraşului roman Napoca”, a declarat arheologul Cristian Dima de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

El spune că drumurile făcute de romani au fost folosite multă vreme după căderea Imperiului Roman şi că unele sunt utilizate chiar şi în zilele noastre, cel puţin traseul acestora.

Aveau o tehnologie destul de înaintată pentru vremea respectivă. Făceau treaba destul de bine. Se făcea o structură destul de solidă, cu pietre mari la bază, apoi cu pietre mărunte şi apoi dale mari în partea superioară, prelucrate mai mult sau mai puţin. În Cluj s-au folosit dale de Feleac, unele dintre ele rotunjite. La o scară mai redusă, seamănă destul de bine cu ceea ce se păstrează azi la Pompei. Rezistenţa construcţiilor romane se datorează în bună măsură şi mortarului pe care l-au inventat atunci, dar şi refolosirii lor ulterioare, prin care cei care le-au refolosit au avut grijă să le păstreze, a declarat Cristian Dima

„Sunt exemple foarte multe în Italia, Via Apia. Ele sunt refolosite. La noi, Evul Mediu începe undeva în secolul XIV, în Cluj, cu întemeierea cetăţii.”- Cristian Dima

 

 

Articolul precedentNoi dezvăluiri despre Ion Țiriac și implicarea sa în privatizarea frauduloasă a Petrom
Articolul următorNovak Djokovici s-a calificat în sferturi la Australian Open pentru a 14-a oară