Turiştii care ajung la Orşova descoperă un lăcaş de cult unic în Europa. Biserica Romano-Catolică, o capodoperă arhitecturală a secolului XX, este opera arhitectului Hans Fackelmann. Ea se aseamănă cu un cort al cărui acoperiş a fost realizat în formă de cruce şi mulţi o compară cu o sală de teatru.

Biserica de rit catolic de la Orşova a fost ridicată în vremea comunismului, după ce fostul lăcaş de cult a fost acoperit de ape în timpul construcţiei barajului de la Porţile de Fier I. Dată fiind această situaţie, dar şi faptul că la acea dată în Orşova exista o puternică comunitate de catolici (germani, unguri, cehi), care număra circa 1.400 de persoane, comuniştii au dat aprobare pentru ridicarea unei noi biserici.

Ridicată cu finanţare externă

Construcţia bisericii a început în anul 1972 cu finanţare exclusivă din Germania, din partea Asociaţiei Caritas (n.r. organizaţie internaţională a Bisericii Catolice) din Freiburg şi a fost finalizată în 1976.

„Predecesorul meu Marcovici Iohan avea un frate care era în Germania şi erau foarte buni prieteni cu directorul de la Caritas. I-au povestit ce se întâmplă aici în Orşova cu strămutarea şi atunci directorul a promis că va finanţa lăcaşul acesta de cult”, spune preotul Mihai Sima, care slujeşte aici din anul 1981.

Arhitectul a fost un german din România, Hans Fackelmann, care însă a decedat în 1979, la doar trei ani după inaugurarea bisericii, iar proiectul a fost realizat de către Iprotim Timişoara. Arhitectura lăcaşului sfânt este însă cu totul aparte. În faţă, spre altar, biserica este în forma unui cort, iar luminatorul este în formă de cruce.

Icoane deosebite

Cel care a pictat în anul 1976 Calea Crucii (n.r. în orice biserică de rit catolic există 14 scene din Calea Crucii, care sunt împărţite de regulă pe 2 laturi, câte 7 pe fiecare parte) este pictorul timişorean Gabriel Popa (1937-1995). Pictura este realizată cu acuareală pe pânză şi lemn.

Ceea ce iese din tipare şi face din Biserica romano-catolică de la Orşova un unicat sunt aceste icoane, unde pictorul timişorean a strecurat şi câteva personaje moderne. Vorbim aici de Vladimir Lenin, revoluţionarul rus care a condus partidul bolşevic, celebrul muzician John Lennon, unul din fondatorii trupei The Beatles ori marea sportivă Nadia Comăneci, care în 1976 reuşise performanţa de a lua nota 10 pe linie la Olimpiada din Montreal.

Un secret în regimul comunist

„Percepţia oamenilor este diferită. Unii cred că în biserică ar trebui să fie numai sfinţi, unii sunt scandalizaţi pur şi simplu de faptul că apare John Lenon Confundă arta cu nu ştiu ce superstiţii, cu tot felul de lucruri”, spune preotul Mihai Sima.

Lenin apare în scena 1 din Drumul Crucii, pictat cu spatele la Issus, artistul plastic ilustrâd în felul acesta faptul că Lenin, cel care spunea „Credinţa este ca un opium pentru oameni”, a fost împotriva credinţei.

Preotul Mihai Sima spune că pe vremea comunismului s-a ţinut secret faptul că Lenin este pictat în interiorul bisericii, puţine persoane având cunoştinţă despre acest lucru, respectiv, episcopul de la Timişoara, preotul care a clădit lăcaşul şi pictorul. Gimnasta e pictată la piciorele lui Iisus, iar scena vrea să sugereze talentul uriaş necesar pentru o aşa performanţă, iar John Lennon este pictat pentru a demonstra că Biserica nu se opune modernismului, iar oamenii sunt liberi să se exprime.

Articolul precedentDEBITE SCĂZUTE PE DUNĂRE
Articolul următorDeputatul PNL Virgil Popescu a depus amendament la legea offshore