Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, alături de omologii din R. Bulgaria, participă în perioada 31 martie – 06 octombrie 2021,la operaţiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2021”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfăşurată la Marea Neagră.

Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu nava maritimă amiral MAI 0201 “Ştefan cel Mare” și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția Europeană de Securitate Maritimă (EMSA).

Obiectivul acestui tip de operaţiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu – combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum şi căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.

În perioada 02 iunie – 04 iunie 2021, la Constanţa are loc seminarul – SAR Workshop 2021 –  privind  operaţiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia s-au dezbătut și aspecte legate de prevenirea și combaterea migrației ilegale, poluării marine,  pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și alte activități de aplicare a legii.

 La activitate a fost implicată o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din R. Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția Frontex şi mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Activitățile din cadrul exerciţiului au constat în detecţia, identificarea şi reţinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcaţiuni care transporta la bord migranţi ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol, şi transportul acestora către o locaţie stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.

Imagine

Exerciţiul a mai constat şi în acţiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare şi control a activităţilor de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.

Exerciţiul s-a desfășurat în prezența oficialilor din cadrul agenției Frontex, precum și a autorităților naționale de colaborare din cadrul Autorității Navale Române, Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Agenției Române de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare, Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Aeriene, ROMATSA R.A., Inspectoratul General al Poliției Române

Imagine

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentRestricţii de circulaţie în România
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 5 iunie 2021