În Cluj va circula în acest an primul autobuz fără șofer, iar până în 2028 toată flota de transport public va fi electrică, față de peste 50% cât este în prezent, a declarat viceprimarul orașului, Dan Tarcea.

Clujul deține și prima stradă inteligentă din România, inaugurată anul trecut, dotată cu mobilier urban modern, care permite încărcarea telefoanelor mobile sau a tabletelor prin porturi USB, două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, iluminat inteligent. Iar semafoarele dau prioritate mijloacelor de transport nemotorizate.

Lucrarea a costat 4,3 milioane, bani ce provin din fonduri europene nerambursabile.

Primăria Cluj-Napoca este una dintre cele mai digitalizate din România. Procesul de digitalizare a început în 2010.

”Avem peste 300 de operațiuni care pot fi făcute online, emiterea certificatelor de urbanism, toți funcționarii vor avea semnătură electronică, pentru ca toate documentele acceptate să poată fi emise în format electronic. Și noi am încercat să eliminăm ștampilele, le-am lăsat doar aciolo unde este nevoie de o viză specială solicitată prin lege.
(…)  noi nu mai solicităm copii după documente. Pentru fiecare cetățean care are nevoie de o copie există scanere la fiecare ghișeu, astfel încât să nu-l mai plimbăm pe om să își facă o copie de 50 de bani, 20 de bani și să nu găsească un copiator”, a detaliat Dan Tarcea, spunând că toate aceste aplicații fac viața clujenilor mai ușoară.

Pentru sesizările adresate Primăriei poate fi utilizată aplicația MyCluj, platformă de sesizări integrată cu sistemul intern de management al documentelor

-Tranzy, din 2020 – aplicaţia Companiei de Transport Public (afişarea timpilor de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun)
-Cluj Bike, din 2018 – aplicaţie pentru rețeaua de 50 de stații de închiriere de biciclete în regim self-service
-Cluj Parking, din 2017 – aplicație de mobil care oferă în timp real date despre ocuparea parcărilor cu barieră din municipiu
-ParkingPay, din 2019- aplicaţie pentru plată parcare cu card bancar
Plata parcărilor cu plata orară prin SMS
-CityParking Cluj, din 2020 – aplicația identifică, prin sistemul de senzori și comunicație realizat, locurile libere de parcare de pe unele dintre cele mai circulate străzi din oraș (străzile din zona I – 1.025 de locuri de parcare)
-STEP Hear (aplicatie la nivel mondial, la care a aderat Clujul), din 2021 – aplicația pentru accesibilizarea Centrului de informare pentru cetățeni și Evidența persoanelor. Ajută pesoanele cu deficiențe de vedere să se orienteze spațial.

Primăria a implementat și un sistem pentru ca persoanele hipoacuzice să interacționeze mai bine cu funcționarii primăriei, fără a-i deranja pe ceilalți.

 

Articolul precedentFlorii în stare de alertă
Articolul următorBilanț CORONAVIRUS 24 aprilie. Informații oficiale: 2.201 cazuri noi, 154 de decese