VIOLENȚA DOMESTICĂ, LA ORDINEA ZILEI ÎN MEHEDINȚI

Evidențele operative ale IPJ Mehedinți arată o situație alarmantă în ceea ce privește violența domestică. Astfel, în anul 2018, la nivelul judeţului Mehedinţi, au fost sesizate mai mult de o astfel de infracțiune pe zi.

Nu mai puțin de 463 infracțiuni din sfera violenței domestice au fost raportate polițiștilor din mehedinți în anul 2018, asta însemnând o medie de 1,2 astfel de infracțiuni pe zi. Ponderea acestor infracțiuni este aproape egală în mediul rural în comparație cu cel urban. (43.8 % în mediul urban și 56.2 % în rural). Cea mai mare pondere este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” – 53,56%, urmate de „abandon de familie” – 33,04% și „amenințare” – 2,8%,

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (74.73% din totalul infracțiunilor).

În anul precedent au fost emise, de către instanțele judecătorești, 21 de ordine de protecție, toate la solicitarea victimelor.

S-a schimbat legislația

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.