INSULA ADA-KALEH, AJUTATĂ DOAR ARTISTIC

Ministerul Culturii și Identității Naționale a lansat, la Severin, o consultare publică în cadrul unui proiect transnațional care se ocupă de descoperirea patrimoniului invizibil, care se referă la Insula Ada-Kaleh, înghițită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula are o mare încărcătură istorică și emoțională, iar anul viitor va fi organizat un festival internațional de artă, cu prezență din mai multe state ce fac parte din proiect.

Se vorbește din nou de paradisul pierdut al Insulei Ada-Kaleh, după ce Consiliul Județean Mehedinți a adus în atenția Ministerului Culturii patrimoniul nevăzut și dispărut al celebrei insule, iar ministerul a introdus-o într-un viitor proiect ce va aborda evocarea insulei din perspectivă artistică. La Severin a avut loc o consultare publică în vederea implementării proiectului, în cadrul căreia s-a discutat și despre un masterplan și o viziune de dezvoltare pentru insula Șimian, cea care găzduiește o copie a fostei cetăți de pe insula scufundată.

În luna mai 2019, pe insula va fi organizat un festival de artă cu prezență din toate statele incluse în proiect. Mai mult, se dorește un parteneriat cu universitățile, pentru ca studenții să realizeze diverse proiecte artistice legate de patrimoniul invizibil.

Din păcate, supraviețuitorii paradisului pierdut de pe Ada-Kaleh nu mai au încredere în nimic ce se întreprinde și spun că fosta civilizatie a căzut pradă uitării. Ahmet Engur este unul dintre ei. El spune că le mulțumește tuturor celor care își amintesc de Insula Ada-Kaleh, dar spune că din păcate nimeni nu a întreprins nimic concret pentru a reînvia paradisul pierdut.

Consiliul Județean Mehedinți a încercat, cu ani în urmă, atragerea de fonduri europene pe un proiect complex de revitalizare a Insulei Șimian și a introducerii ei în circuitul turistic European. Din păcate, proiectul s-a topit în hățișul unor probleme juridice complexe legate de terenurile din jur.

Articolul precedentAutoturism burdușit cu aproape 40.000 de țigarete, descoperit pe o stradă din Turnu Severin
Articolul următorCoordonatorul salvatorilor SMURD Mehedinți este cel care a salvat o femeie dintr-un incendiu