Valeriu Pera, fostul purtător de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți, actualmente ofițer în rezervă, într-o postare pe Facebook face o analiză inteligentă și pertinentă despre Insula Șimian, unde se găsesc ruinele Cetății Ada Kaleh.

În opinia experimentatului comunicator, această insulă ar însemna o infuzie de capital pentru acest județ, dacă autoritățile ar fi înțeles să investească aici. Din păcate, vechea cetate turcească se degradează pe zi ce trece, iar ceea ce ar putea fi o mină de aur pentru Mehedinți este doar un loc năpădit de buruieni.

“O cetate lăsată de Consiliul Județean Mehedinți de izbeliște. Ca multe alte obiective turistice sau sportive ale județului. (…) Reabilitarea cetății Ada Kaleh din Insula Șimian ar înseamna pe termen lung o infuzie de capital cum nu ar mai fi avut Mehedințiul niciodată. Și mă gândesc ce ar fi dacă s-ar împlini lucrul acesta! În primul rând o creștere semnificativă a numărului de turiști și nave de croazieră care ar putea acosta la țărmul acestei insule. Turiști de toate naționalitățile care vor veni de peste tot și vor lăsa în județul nostru bunăstare!”, spune Valeriu Pera.

În opinia acestuia reabilitarea cetății Ada Kaleh din Insula Șimian ar aduce în primul rând o dezvoltare a portului din municipiului Drobeta Severin și a locurilor de acostare din localitatea Șimian și Insula Șimian nemaivăzută de mult timp pe aceste locuri:

“Să ne gândim numai la ce ce servicii turistice s-ar putea dezvolta în cetate și pe Insula Șimian! Relaxare, soare, plajă, cultură, distracție, viață de noapte, sporturi nautice, aqua parcuri, producții cinematografice, pescuit sportiv. Cafenele, ceainării, simigerii, buticuri cu suveniruri orientale, cofetării, restaurante, cluburi de noapte, pensiuni, băi, cu specific turcesc sau oriental. Bunăstare și locuri de muncă pentru mehedințeni și proprietarii de terenuri din Insula Șimian. Bineînțeles cu o legislație clară, coerentă și intransigentă în care toți dezvoltatorii persoane fizice sau private să construiască conform unui plan urbanistic bine stabilit și care să respecte cât mai fidel trecutul istoric al fostei cetăți Ada Kaleh”.

În context, fostul purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Mehedinți critică în termeni duri neimplicarea, dezinteresul politicienilor care s-au perindat la conducerea acestui județ  după 1990 încoace.

“Nici un proiect major nu s-a dezvoltat în Mehedinți în ultimii 11 ani. Indiferent cine a condus destinele acestui județ, de la stânga la dreapta, toți actorii politici aflați vremelnic la conducerea acestui județ au avut mai mereu o majoritate de peste 60 la sută pentru a-și promova și pune în practică orice proiect, atât la nivel județean cât și parlametar și au avut tot ce au dorit pentru a face demersurile necesare de a putea dezvolta durabil aceste locuri. (…) Desigur mulți dintre cârcotași vor spune că este greu, că este necesar a fi puse cap la cap multe chestiuni legislative referitoare la proprietate, acorduri de mediu, etc. Dar pe bună dreptate se poate pune o întrebare de bun simț? Cine i-a oprit pe aleșii noștrii parlamentari și județeni ca din anul 2007 până în prezent să nu promoveze proiecte legislative care să reglementeze regimul juridic al obiectivelor care se puteau reabilita și să facă tot ce era necesar pentru a asigura dezvoltarea proiectelor europene fără sincope! (…) Se laudă cu proiecte pe hârtie, jumătăți de drumuri înguste și aducțiuni de apă prost lucrate, care la prima răbufnire a naturii sunt distruse! Drumurile, aducțiunile de apă și canalizările pe care vă tot chinuiți să le faceți în ani de zile sunt normalitatea stimați aleși! Sunt construite din taxele și impozitele pe care le plătim cu vârf și îndesat. Din anul 1990 și până în prezent numeroase televiziuni românești și străine (ProTV, Digi 24, TVR 1, BBC, ZDF, SSR) au avut materiale jurnalistice și prezentări elogioase despre potențialul turistic al cetății Ada Kaleh din Insula Șimian. În fața jurnaliștilor și pe rețelele de socializare aleșii noștrii promit „câte în lună și în stele”, pe teren zero. Astăzi cetatea Ada Kaleh din Insula Șimian este într-o stare fizică deplorabilă, iar trecerea timpului accentuează această stare. Eu cred că în viitor Mehedințiul va fi turistic! Firmele de cabluri auto sau confecții vin și pleacă, dar o dezvoltare durabilă și o reabilitare a obiectivelor turistice din județul nostru înseamnă bunăstare pentru toți mehedințenii pe parcursul a zeci de ani. Dumnezeu ne-a dat toate ingredientele( Dunăre, munte, climă,etc) pentru ca acest județ în care trăiești istoria la fiecare pas să devină o perlă turistică a Dunării”.

Articolul precedentMEHEDINȚI: 92 LA SUTĂ AU SPUS „DA” LA REFERENDUM!
Articolul următorIncendii pe bandă rulantă în Mehedinți