În primele nouă luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a asigurat gestionarea a 5.283 de situaţii de urgenţă, misiuni şi acţiuni în zona de competenţă, 3523 dintre acestea fiind intervenţii ale SMURD pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, anunță ISU Mehedinți.

În acest an, pompierii mehedinţeni au acţionat pentru stingerea a 822 de incendii, dintre acestea 587 manifestându-se la vegetație uscată. Cele mai multe au fost înregistrate în lunile martie şi septembrie, când echipajele au intervenit pentru lichidarea a 202, respectiv 172 de incendii.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul incendiilor de vegetaţie uscată a crescut considerabil, de la 135 la 587 în acest an.

Pompierii depun eforturi susţinute pentru limitarea acestor incendii, care, de cele mai multe ori, cuprind suprafeţe mari de teren accidentat, iar în condiţii de vânt, necesită un interval de timp îndelungat pentru a fi stinse, ajungând şi la câteva ore.

Numai în ultimele două zile, pompierii mehedinţeni au intervenit pentru stingerea a 18 incendii de vegetaţie uscată, care s-au manifestat pe raza a 14 unităţi administrativ teritoriale: Şimian (2), Stângăceaua, Tâmna, Butoieşti, Prunişor, Corcova (2), Pătulele, Devesel, Greci, Vânju Mare (3), Husnicioara, Pristol, Vlădaia şi Brezniţa Ocol, flăcările cuprinzând peste 120 de hectare.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute în condiţii meteorologice fără vânt, numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă, în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.

De asemenea, cetăţenii trebuie să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii şi să nu părăsească locul arderii înainte de stingerea completă a focarelor.

”Totodată, facem precizarea că arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, spune Ralica Tîrcă, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți.

Articolul precedentACUZAȚII GRAVE DE LA PREFECTUL DE MEHEDINȚI: „PESTA PORCINĂ AFRICANĂ A FOST ADUSĂ DIN ALTE FOCARE!”
Articolul următorConsfătuiri ale profesorilor de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei pentru anul şcolar 2019-2020