Astăzi meteorologii au prelungit avertizările meteo de vreme severă.

Mai multe județe sunt vizate de ploi torențiale și vijelii. Vremea severă este un efect al ciclonului venid din Marea Neagră.

Zeci de localități au fost inundate.

Aproape toată țara este vizată de o alertă de vreme severă, după ce meteorologii au actualziat prognoza. Numărul județelor vizate de cod portocaliu este acum mai mare.

Anterior, opt județe și doar anumite zone din alte cinci județe din sud-estul țării erau vizate de această alertă. Acum, 13 județe și zone din alte patru au parte de ploi torențiale. Primul cod portocaliu intră în vigoare, sâmbătă, 19 iunie, la ora 12, și este valabil până la ora 23.00. În acest interval, va ploua abundent, vor fi descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină, arată avertizarea ANM. „În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp”, anunță meteorologii.

Imagine

În același timp, este în vigoare și un cod galben, care a intrat deja în vigoare la ora 10.00 și este valabil pentru 25 de județe, tot până la ora 23.00.

De duminică, doar patru județe sub cod portocaliu de ploi Potrivit ANM.

Imagine

Vremea nu se îndreaptă după ce avertizarea meteo expiră, furtunile vor continua și duminică, însă în mai puține județe.

Mai exact, de sâmbătă, de la ora 23.00, până duminică, ora 23.00, doar patru județe – Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea – rămân sub avertizare de cod portocaliu. În toată această perioadă se vor acumula cantităţi însemnate de apă, în medie de 30 – 40 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări, în general de 40 – 50 km/h.

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat mai multe pagube și au dus la moartea a două persoane, care au fost luate de ape. În total, 49 de localități din 18 județe au fost afectate de inundații.

 

 

 

Articolul precedentCe au lăsat în urmă inundațiile din România
Articolul următorCe centre se vor închide în Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu