Muncitori nepalezi și indieni în industria mehedințeană

Premieră în industria mehedințeană! 100 de muncitori din India și alți 20 din Nepal, vor lucra în două firme cunoscute din județ. Primii asiatici care au ajuns la Turnu Severin sunt 20 de nepalezi, care vor lucra la una dintre cele mai mari fabrici de panificație din oras, AURORA SA. Urmează să ajungă încă 100 de indieni care vor lucra în construcții.

Eliminarea plafonului de salariu mediu pe economie per muncitor din spațiul extra comunitar și plata începând cu minimul pe economie, produce primele efecte la Drobeta Turnu Severin. Un număr de 20 de muncitori din Nepal vor lucra la cea mai mare firmă de panificație din județ, AURORA SA. Patronul societății, Alin Iuliu Udriște a confirmat informația și a precizat că nepalezii au început lucrul, din 7 ianuarie.

Salariul minim în Nepal este undeva între 60 și 80 de dolari pe lună. Oamenii vin aici la un salariu de cam 500 de dolari pe lună, ceea ce înseamnă destul de mult pentru ei. Ne-am confruntat în ultimul an cu o lipsă acută a forței de muncă și singura soluție a fost să contractăm o firmă de recrutare din București și să aducem muncitori din Asia”, a precizat patronul AURORA SA, Alin Iuliu Udriște.

100 de indieni în construcții

O altă firmă mehedințeană, din domeniul construcțiilor civile și industriale, va angaja 100 de muncitori originari din India. Antreprenorii și managerii regândesc strategia de producție și de dezvoltare prin aducerea de muncitori calificați și necalificați, după ce nu mai sunt obligați să le dea cel puțin salariul mediu pe economie. Specialiștii spun că în cateva luni se va recrea contextul de concurență pe piața forței de muncă, iar locurile refuzate de cei care au ajuns să prefere ajutorul social pot fi ocupate de străini din afara comunității europene.

Potrivit modificărilor aduse legii la finele anului trecut, angajatorii nu vor mai avea obligația de a plăti lucrătorii străini cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe ţară. Plata obligatorie a salariaților extracomunitari a fost redusă la salariul minim.

Articolul precedentO butelie de voiaj a luat foc în balconul unui severinean
Articolul următorIncendiu provocat de un coş de fum neprotejat