NOI DEZVĂLUIRI ÎN CAZUL BACTERIILOR DIN SPITALUL JUDEȚEAN MEHEDINȚI

Criza infecțiilor nosocomiale de la Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin se adâncește. Fiul unuia dintre cei patru pacienți care au murit cu zile, după ce s-au infectat cu două bacterii periculoase la secția ATI a Spitalului Județean rupe tăcerea și face mărturii șocante. Cum au decurs ultimele zile din viața lui Gheorghe Robete, care avea doar 64 de ani! Conducerea Spitalului Județean vine cu precizări noi și spune că s-au luat toate măsurile specifice.

Criza instalată la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Severin, intens mediatizată în ultima perioadă, pare să se adâncească. Vă reamintim că sectorul septic al ATI a fost închis după ce, la finele lunii aprilie, patru persoane au murit din caza infectării cu două bacterii periculoase: Klebsiella și Acinetobacter. Este vorba de o femeie de 54 de ani și alte trei persoane cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani. Gheorghe Robete, din comuna mehedințeană Crivina, este unul dintre nefericiții pacienți care au sfârșit răpuși de cele două bacterii. Omul avea 64 de ani și ajunsese la Spitalul Județean cu o insuficiență cardiacă. A fost tratat și externat în stare bună, dar, după ce a ajuns acasă, s-a simțit foarte rău și în câteva zile a intrat în comă. S-a întors în Spital, unde s-a constatat că luase bacteria numită Klebsiella. După circa o săptămână, omul a murit, iar la autopsie i s-a depistat existența celei de-a doua bacterii, una și mai periculoasă, Acinetobacter. Este vorba despre aceeași bacterie care a condus la închiderea unor secții ale Spitalului „Marius Nasta” din București.

Declarații de ambele părți, în materialul video de deasupra!

După ce fiica celui decedat a vorbit zilele trecute, menționând că a cerut autopsierea cadavrului și un raport medical amănunțit, este rândul fratelui acesteia să rupă tăcerea. Ionuț Mădălin Robete a făcut o cerere prin care a solicitat eliberarea unei copii după dosarul medical al tatălui decedat, însă conducerea Spitalului Județean a refuzat, motivând că legea nu permite dezvăluirea datelor medicale, atâta timp cât defunctul nu a menționat expres acest lucru în fișa medicală de la internare.

Dezvăluirile lui Mădălin Robete sunt, însă, șocante: „În ATI nu se lucrează cu atenție. După plecarea medicilor, este un dezastru! Se pot vedea pe jos sonde, care apoi li se pun pacienților. Tatăl meu făcuse o rană la picior datorită faptului că stătuse foarte mult întins, la care pansamentul era neschimbat, a trebuit să facem noi puțină gălăgie ca să i-l schimbe, așteptam să intrăm la vizită și vedeam cum de sub ușă ieșeau gândacii.”

Mai mult, omul povestește ce i-a spus unul dintre medicii de la ATI: „Când tatăl meu a fost internat pe ATI, unul dintre medici mi-a spus să înțeleg clar că tatăl meu a plecat nevindecat din spital. Pur și simplu încerca să ne spună că a plecat bolnav din cardiologie. Și atunci mă întreb de ce i s-a dat drumul din spital?”

Copiii nu pot ridica dosarul medical

Totuși, cel mai grav lucru semnalat de Mădălin Robete este refuzul conducerii spitalului de a-i elibera o copie a dosarului medical. „Vreau și eu să văd de ce a murit! A intrat în spital pe picioarele lui, cu o seară înainte era perfect sănătos, a doua zi l-am găsit în comă, iar a treia zi a murit. De ce nu ni s-a spus că a luat o bacterie? De ce a murit? Vrem să știm ce s-a întâmplat cu tatăl nostru!”, se plânge fiul bărbatului decedat. Omul are un mesaj și pentru ministrul Sănătății, cu care ar vrea să stea de vorbă și să îi povestească toată durerea lui.

Conducerea Spitalului Județean se apără

Atât oficialii din Spitalul Județean, cât și cei de la Direcția de Sănătate Publică Mehedinți recunosc existența bacteriilor ucigașe, dar și decesele respective. Dar conducerea Spitalului Județean se apără și spune că legea nu le permite să dea datele medicale nici măcar moștenitorilor.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin, doctorul Cristian Jianu, declară: „Noi avem o rubrică în fișa de internare unde pacientul poate menționa că este de accord să se dea date cu caracter personal unei anumite persoane, dar din păcate dânsul nu a completat această rubrică și ca atare noi nu putem, nu suntem îndreptățiți să dăm nimănui dosarul medical, nici măcar moștenitorilor. Există și o Decizie a Curții Constituționale în acest sens. Doar prin instanță putem da astfel de date. Noi totdeauna întrebăm pesoana care se internează, dar omul nu a scris nimic acolo!”

După toate analizele și calculele, se pare că bacteria vine chiar prin sistemul de ventilație al pacienților ce sunt intubați și oxigenați la ATI.

Specialiștii în control epidemiologic de la Serviciul Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) al Spitalului Județean recunosc faptul că există probleme și că a dispus închiderea sectorului septic al ATI.

Ministerul Sănătății a reacționat imediat la situația din Spitalul Județean. Într-un comunicat de presă se arată la finalul lunii aprilie 2019 au fost înregistrate 4 cazuri de infecții nosocomiale. Ministerul Sănătății a cerut Direcției de Sănătate Publică Mehedinți să verifice modul în care Spitalul Județean a respectat procedurile în acest caz și a solicitat ca după finalizarea activitatilor de dezinfectie, Directia de Sanatate Publica Mehedinti să se deplaseze la Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin pentru a preleva probe din secția de ATI. În funcție de rezultatele acestor probe se va decide reluarea activității.

Conducerea Spitalului Județean a menționat că momentan s-au făcut prelevări de probe și se verifică, iar după ce va avea rezultatele va dispune măsurile necesare.

Articolul precedentPolițiștii de frontieră orșoveni vor fi pontați cu ore în plus
Articolul următorSeverinul găzduiește Simpozionul Internaţional de Patristică