În ultimele zile, circulația predominant sud-vestică a aerului a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf.
Un nou val de praf saharian ajunge, la început de săptămână, peste sudul României.
În ultimele zile, circulația predominant sud-vestică a aerului a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf către sud-estul Europei.
Potrivit meteorologilor, fenomenul va fi mai intens marți.
Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care cad precipitații.
Praful saharian, risc pentru sănătate
Persoanele cu afecțiuni respiratorii sunt sfătuite să evite expunerea prelungită în aer liber.
„Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta”, potrivit medicului pneumolog Beatrice Mahler.
„Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate.
Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”, a explicat expertul.