O călătorie din Europa în America ae putea dura doar două ore și jumătate. Un avion hipersonic de pasageri ar putea fi gata până în 2030.

Un start-up european este pe cale să dezvolte un avion de pasageri hipersonic care va fi capabil să scurteze timpul de călătorie cu două treimi față de cursele normale grație motoarelor care folosesc hidrogen, scrie CNN.

Aeronava numitală Destinus este proiectată să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Înființat în 2021, start-up-ul cu o echipă de 120 de specialiști din Spania, Franța și Germania a testat deja cu succes primele două prototipuri și speră să transporte primii pasageri după 2030.

Până la finalul acestui an îl va testa și pe al treilea, care va folosi hidrogenul drept combustibil. Un astfel de avion va putea face cursa de la Frankfurt la Sydney în 4 ore și 15 minute sau de la Memphis, SUA, la Dubai în 3 ore și jumătate, spun producătorii.

Unul dintre motivele pentru care testele de până acum s-au succedat destul de repede este că prototipurile au fost proiectate să zboare fără pilot, ceea ce permite o libertate mai mare în testare.

Modelele vor crește în dimensiuni pe măsură ce continuă testele. Destinus 3, următorul prototip care va fi lansat anul acesta, va avea o lungime de 10 metri.

„Are aproape aceeași lungime ca cel precedent, însă este de 10 ori mai greu și probabil de 20 de ori mai complex când vine vorba de structură și sisteme de propulsie”, au mai spus producătorii.

Pe măsură ce prototipurile vor crește în dimensiuni iar siguranța în zbor va fi confirmată, va fi proiectată și cabina pilotului.

Scopul start-up-ului este ca până în 2030 să aibă o aeronavă capabilă să transporte 25 de pasageri, clasa business. Iar până în 2040 să aibă un avion capabil să transporte mai mulți pasageri, la diferite clase.

„Prețurile la hidrogen vor scădea semnificativ și vom putea reduce costurile zborurilor în mod semnificativ, de asemenea, pentru aceste zboruri foarte lungi”, a declarat Martina Löfqvist, managerul de dezvoltare a afacerilor companiei.

Compania a obținut pe lângă investiții private și fonduri din partea statului spaniol în valoare de 26,7 milioane de euro pentru a dezvolta tehnologia propulsoarelor cu hidrogen, tehnologie avansată drept soluția industriei aviatice în viitor.

Articolul precedentRăspunsul halucinant al Fondului de Garantare a Asiguraților la solicitarea Eurohold și BERD
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET