Liderii G20, reuniți în summitul de la Roma, au aruncat o monedă în Fontana di Trevi. Tradiția susține că o monedă aruncată în fântână va asigura o întoarcere în capitala Italiei.

G20, forumul internațional care reunește principalele economii ale lumii (membrii săi reprezintă mai mult de 80% din PIB-ul mondial, 75% din comerțul mondial și 60% din populația planetei) se reunește în fiecare an începând din 1999 și include, din 2008, un summit anual, cu participarea șefilor de stat și de guvern respectivi.

Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Japonia, India, Indonezia, Italia, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite și Uniunea Europeană. Spania este, de asemenea, invitat permanent.

Agenda și activitățile G20 sunt stabilite de președințiile rotative, în cooperare cu membrii.

Un trio, reprezentat de țara care deține președinția, de predecesoarea și de succesoarea acesteia, lucrează pentru a asigura continuitatea în cadrul G20.

În prezent, țările din trio sunt Arabia Saudită, Italia și Indonezia, cee a ce înseamnă că următorul summit va avea loc anul viitor, la Jakarta.

În Declarația liderilor G20 de la Roma, sintetizată de Consiliul UE, șefii de stat și de guvern s-au angajat: 

– să mențină la îndemână obiectivul unei încălziri globale de 1,5 grade față de nivelurile pre-industriale;

– să accelereze acțiunile în vederea atingerii unui nivel net de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial sau a neutralității emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date;

– să reafirme angajamentul țărilor dezvoltate de a mobiliza în comun 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice și să salute noile angajamente asumate de unii membri ai G20;

– să pună în aplicare până în 2023 noile norme pentru un sistem fiscal internațional mai stabil și mai echitabil, inclusiv un impozit pe profit minim de 15 % la nivel mondial;

– să depună eforturi suplimentare pentru a asigura o mai bună și mai rapidă pentru vaccinurile COVID-19 în țările cu venituri mici și mijlocii;

– să înființeze un grup operativ comun G20 pentru finanțe și sănătate pentru a asigura finanțarea adecvată a prevenirii, pregătirii și reacției în caz de pandemie.

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Școala va începe pe 8 noiembrie
Articolul următorROMÂNIA ÎN REALITATE – Invitat IONUȚ PURICA