PESTA PORCINĂ AFRICANĂ, LÂNGĂ MEHEDINȚI. ALERTĂ MAXIMĂ!

Cumplitul virus al pestei porcine africane este la doar 20 de kilometri de județul Mehedinți. Dacă până acum, județul de la Dunăre a fost ferit de pestă, după ce virusul a fost confirmat în comuna doljeană Secu, într-un sat învecinat cu comuna mehedințeană Bîcleș, autoritățile sanitare veterinare au luat primele măsuri. Patru filtre de protecție au fost amplasate la Smadovița, Dumbrava, Breznița-Motru și Butoiești, localități aflate la granița cu județul vecin.

Virusul pestei porcine africane a fost deja confirmat, încă de ieri, în comuna doljeană Secu, satul Comănicea, localitate aflată chiar la granița cu localitatățile Smadovița și Corzu, arondate comunei Bîcleș din Mehedinți. Autoritățile locale și cele sanitare veterinare au intrat în această dimineață în alertă maximă. După o întâlnire cu subprefectul de Mehedinți, Octavian Tuțu, echipa de la Direcția Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor, condusă de directorul Irina Zoican a plecat în punctele fierbinți de la granița cu județul Dolj, pentru montarea filtrelor de protecție și pentru asigurarea zonei. Prima oprire a avut loc în zona satului Smadovița, din comuna Bâcleș, localitatea aflată practic cel mai aproape de focarul din Comănicea. Aici s-a montat primul covor de protecție, pe drumul către Dolj. Primarul comunei Bîcleș, Lucian Coandă a venit la fața locului, unde, de altfel, vor rămâne în permanență câte un reprezentant din partea DSVSA, Primăriei Bîcleș și Poliției Locale. Mașinile care intră în Mehedinți sunt controlate și au fost interzise transporturile de animale sau produse din carne. Alte trei filtre de protecție au fost montate la Dumbrava, Butoiești și Breznița-Motru.

Încă de dimineață împreună cu echipele de la DSVSA, am organizat două filtre, unul la Smadovița și altul la Corzu, satele care sunt la granița cu județul Dolj, am instituit permanența, avem atomizoare, am instalat covoare de protecție. Tot ce intră în Mehedinți va fi dezinfectat, a fost convocată și unitatea locală de urgență”, a precizat Lucian Coandă, primarul comunei Bîcleș (video jos).

Directorul DSVSA Mehedinți face apel la populație ca aceasta să nu intre în panică, deoarece pesta porcină africană nu a ajuns în Mehedinți și vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca situația să rămână sub control. De asemenea, populația trebuie să respecte toate indicațiile medicilor veterinari și să evite transportul de suine.

La noi în Mehedinți nu avem pestă porcină la această oră, măsurile pe care le luăm sunt doar de a preveni difuzarea acestei boli, fac apel ca toată lumea să rămână liniștită, să nu intre în panică. Trebuie să anunțăm orice suspiciune de transport de animale, în special din specia suine, la DSVSA, la un telefon non-stop, avem permanență la filtrele instalate, să anunțe de îndată DSVSA în casul îmbolnăvirilor sau în cazul că descopera animale moarte”, a precizat dr. Irina Zoican, director DSVSA Mehedinți (video principal sus).

Comuna Bîcleș ar putea fi considerată ca fiind cea mai expusă din județul Mehedinți, deoarece focarul descoperit în județul Dolj este la aproape 20 de kilometri de satele Corzu și Smadovița. Cutoate acestea, autoritățile locale se vor reuni de urgență abia joi, 1 noiembrie 2018, în Comitetul Județean de Urgență pentru Combaterea Bolilor și se vor dispune măsurile necesare. Până atunci, alerta rămâne maximă!

Articolul precedentAccident provocat de o șoferiță beată la Turnu Severin
Articolul următorUn bebeluș în comă și bunicul acestuia mort în urma unui accident pe centura ocolitoare a Severinului