PRIMA CURSĂ CU VAPORUL ÎNTRE SEVERIN ȘI KLADOVO (video)

Astăzi au debutat oficial cursele cu vaporul între Drobeta Turnu Severin și Kladovo. Prima cursă a fost una gratuită, a beneficiat de un număr mare de pasageri, din ambele țări, dar și de prezența oficialităților locale. Operatorul sârb a oferit drept bonus o călătorie până la Poríle de Fier I și retur. Doar Poliția de Frontieră a umbrit evenimentul, cu un control al documentelor care a durat o oră și jumătate.

 

Vaporul sârbesc care asigură cursele regulate între Severin și Kladovo, potrivit înțelegerii bilaterale dintre primarii celor două municipii a efectuat astăzi prima cursă. Zeci de severineni au așteptat cu sufletul la gură reluarea vechii tradiții a călătoriilor spre țara vecină cu vaporașul. Pentru unii curiozitate, pentru alții nostalgie, drumul fluvial către Kladovo a fost așteptat de severineni, aceștia sperând ca tradiția să nu se mai risipească niciodată. Nici oficialitățile locale nu au ratat acest moment, considerat unul istoric. Primarul municipiului, președintele Consiliului Județean, prefectul județului, parlamentarii Liviu Mazilu și Alina Teiș au ținut să fie prezenți pentru a saluta prima sosire a cursei în Portul Severin. La ora 10 și jumătate, nava HORIZONT, sub pavilion sârbesc a acostat în port, iar de pe ea au coborât câteva zeci de pasageri sârbi. dornici și ei de a vizita Severinul. Severinenii au fost, însă, mult mai curioși să treacă în Serbia cu vaporul, numărul lor fiind unul considerabil. Echipajul navei a fost întâmpinat cum se cuvine de autoritățile locale și au primit din partea acestora și mici cadouri.

Prima cursă, gratuită și cu bonus

Cei mai fericiți de reluarea curselor cu vaporul între Kladovo și Severin au fost totuși pasagerii de pe ambele maluri ale Dunării, mai ales că prima cursă a fost și gratuită. Mai mult decât atât, operatorul fluvial a dorit să facă un cadou de bun venit românilor și a prelungit cursa până la Poríle de Fier I și retur, după care nava a acostat la Kladovo. Pentru unii dintre pasageri această trecere în Serbia a fost prima din viața lor. Chiar și căpitanul vasului a avut propriile emoții. Emoții au fost și în portul Kladovo, unde viceprimarul municipiului sârbesc i-a așteptat pe primii pasageri și pe oficialitățile din România.

Control prelungit la frontieră

Poate ziua ar fi fost și mai frumoasă, iar momentul istoric și mai amplu, dacă Poliția de Frontieră din Portul Severin nu reușea să strice buna dispoziție a turiștilor. O oră și jumătate a durat controlul documentelor, pe o căldură sufocantă, asta după ce polițiștii au adunat pur și simplu buletinele și pașapoartele morman și au plecat cu ele în clădirea gării fluviale. Dincolo, în Kladovo, polițiștii sârbi s-au comportat mult mai bine, iar controlul a durat, în medie, între 20 și 30 de secunde de fiecare pasager.

Una peste alta, ziua a fost și frumoasă, dar și istorică, iar autoritățile din România și Serbia spear ca aceste curse să fie sufficient d3e convenabile, din punct de vedere economic, pentru a rezista cât mai mult. Și în următoarele 3 zile, cursele vor fi gratuite.

Articolul precedentÎn premieră, concurs de robotică la Turnu Severin
Articolul următorScandal în IPJ Mehedinți. O secretară, dar și un șef de la Logistică primesc salariu de merit