Un depurat vâlcean a inițiat primul proiect de lege din 2022. Propunere legislativă: 24 decembrie, zi liberă.
 
Ion- Marian Lazăr, deputatul USR Vâlcea invocă faptul că Ajunul Crăciunului implică împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun.
 
Deputatul vrea ca ziua de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie zi liberă, iar în expunerea de motive anexată de deputat la proiectul de lege, se regăsesc câteva idei precum:
 
Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din Postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie.
 
Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
 
De asemenea, întâlnim zonal o serie de tradiţii şi obiceiuri ce au fost transmise din generaţie în generaţie. Astfel, se aminteşte că ‘în satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineaţă, aprind focul în sobă şi aţâţă jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun: Bună dimineaţa lui Ajun / C-a venit într-un ceas bun/ Să ne-aducă: porcii graşi şi unturoşi/ Şi oameni sănătoşi /Vacile cu viţei, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloştile cu pui, găinile cu ouă. La anul şi la mulţi ani.

(…) o altă tradiţie specifică Munteniei, Olteniei şi Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul şi vor da mai mult lapte”