Sfântul Ion sărbătorit astăzi și în fiecare an a doua zi după Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă considerată vârsta maturităţii.

Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2022. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial.

În ceea ce privește ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan, aceasta marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Un obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordanitul”, care este un fel de colind, o tradiție veche de sute de ani, păstrată încă în zone ale României, declară profesorul Ovidiu Săraru.

Tradiția a fost păstrată și a continuat de- a lungul timpului și la Biserica de la Fețeni, Vâlcea, cu hramul Sf. Cuv. Parascheva, ridicata intre anii 1896-1906.

Imagine

De obicei, după ce canta, ceata de colindtori sau „iordanitorii”, ridicau gazda (colindata) de trei ori spre cer, marcand botezul.

Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează. Oamenii “iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu daruri.

Cetele de colindători au cantat troparul Botezului Mantuitorului și „Zorile”, un  cantec ce aminteste de muncile campului in anotimpul primaverii. 

Tradiţia are o semnificaţie aparte şi se spune că cei care sunt iordăniţi vor avea noroc pe tot parcursul anului, a declarat profesorul Ovidiu Săraru.

Articolul precedentVremea se va răci în mai multe regiuni
Articolul următorBilanț coronavirus: Aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore