La Festivalul daco-roman “Drubeta” ajuns la a doua ediţie, care a avut loc în perioada 19-21 aprilie a.c. la Drobeta-Turnu Severin, vizitatorii au putut asista la lupte de gladiatori, lupte între daci şi romani, la reconstituirea unor târguri de sclavi, ritualuri şi jocuri antice.

Festivalul a adunat zeci de reenactori – legionari şi civili romani, războinici daci, gladiatori, meşteşugari și dansatoare, prin intermediul cărora vizitatorii au putut asista la realităţile unei lumi demult apuse.

Deschiderea a avut loc vineri seară cu o paradă militară a războinicilor daci și romani, când au fost prezentate şi trupele de războinici care au fost actorii principali ai spectaculoaselor momente ce au avut loc până duminică după-amiază. A fost un bun prilej pentru sutele de severineni și de turişti de a face fotografii cu reenactorii îmbrăcaţi şi echipaţi militar ca acum două mii de ani.

Au venit la Drobeta Turnu Severin să-şi demonstreze curajul şi măiestria în luptă, alături de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului, gladiatorii de la Ludus Apulensis. De asemenea, participanţii la eveniment le-au putut admira pe frumoasele dansatoare romane din trupa „Magna Nemesis”.

„Acest eveniment face parte dintr-un ansamblu de evenimente prin care dorim revitalizarea turismului în Drobeta Turnu Severin. Avem o zonă centrală foarte frumoasă, avem şi festivalul medieval în această vară. Vom încerca în anii următori să ducem acest festival daco-roman spre vară, atunci când sunt mult mai mulţi turişti, dar în acest moment el se încadrează în spiritul sărbătorilor pascale. Avem mulţi severineni care se întorc acasă în această perioadă şi încercăm să îi bucurăm cu astfel de festivaluri. Este un oraş istoric, cu o istorie de 2000 de ani şi este foarte important să le arătăm copiilor noştri istoria adevărată”, a declarat primarul Severinului, Marius Screciu.

Sâmbătă, chiar de la primele ore ale dimineții când s-au deschis atelierele de reconstituire istorică, numeroşi vizitatori le-au trecut pragul, unde în cadrul atelierelor de ceramică, prelucrarea metalului, textile şi vestimentaţie antică, gastronomie antică, tehnică militară antică, pielărie, muzică şi dans antic, au avut posibilitatea să cunoască şi să experimenteze artele şi meşteşugurile antice. Sâmbătă și duminică, vizitatorii au putut asista astfel la demonstraţii militare, cu prezentare de echipamente şi informaţii de istorie antică, lupte de gladiatori.

 

Articolul precedentCentrele de Relații cu Clienții CEZ, închise între 26 aprilie și 1 mai
Articolul următorDEZASTRU: ADĂPOSTURILE DE PROTECȚIE CIVILĂ DIN MEHEDINȚI POT PRIMI DOAR 1 LA SUTĂ DIN POPULAȚIE ÎN CAZUL UNUI ATAC AERIAN