Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Având în vedere că în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie. Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024.

Anul viitor, urmează să se desfășoare și alegeri locale, alegeri parlamentare și alegeri prezidențiale. La nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de alegeri dintre cele patru. 

Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul precedentCe se întâmplă dacă înghiţiţi sâmburi de cireşe. Sunt extrem de toxici
Articolul următorAlexandra Păcuraru: „E vremea să eliminăm extremismul, violența și scandalul”