A fost stare de asediu miercuri la Washington, după ce mii de susținători ai lui Donald Trump au înconjurat clădirea Capitoliului, iar o parte chiar au pătruns înăuntru. O femeie a fost împușcată în gât și piept și a fost evacuată, în stare gravă, potrivit CNN. Ulterior, a fost anunțat decesul acesteia.

 Președintele american încă în exercițiu Donald Trump a postat un mesaj surprinzător după ce s-a instituit și starea de alertă în Washington. Acesta îi numește „patrioți” pe protestatari și acuză fraudarea alegerilor. Ulterior, Twitter i-a blocat contul pentru 12 ore. Procedura de validare a alegerilor prezidențiale în Congresul american a fost reluată după aproape șase ore de la violențe.

Donald Trump s-a adresat americanilor. „Am fost furați, dar mergeți acum, liniștiți, acasă.”

Joe Biden s-a adresat natiunii. Un atac fără precedent la adresa democrației

Procedura de validare a rezultatului alegerilor din 3 noiembrie 2020 a fost reluată în jurul orei 20.00, ora locală.

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Democratul Joe Biden a cîștigat cu 306 de voturi față de cele 232 obținute de republicanul Donald Trump.

Vicepreședintele republican Mike Pence a început numărarea voturilor. Înaintea declanșării numărării, acesta a avut un discurs emoționant. Pence a fost criticat de Trump înaintea declanșării violențelor că nu face nimic pentru a bloca validarea alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden.

„Ne-am apărat Capitoliul astăzi. Le vom fi mereu recunoscători bărbaților și femeilor care au rămas la post pentru a apăra acest loc istoric. Pentru cei care au adus haos astăzi – nu ați câștigat! Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă! (…) Să ne întoarcem la treabă!”, a declarat Pence.

Fostul președinte Barack Obama a spus miercuri că „evenimentele de astăzi au fost provocate de un președinte în exercițiu”.

„Istoria își va aminti pe bună dreptate violența de astăzi de la Capitoliu, declanșată de un președinte în exercițiu care a continuat să mintă fără temei în legătură cu rezultatul unor alegeri legitime, ca de un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am amăgi dacă le-am trata ca pe o surpriză totală”, a spus Obama, potrivit CNN.

Șefa de cabinet a Melaniei Trump a demisionat după violentele de la Capitoliu. Stephanie Grisham, fostul director de comunicare de la Casa Albă și secretar de presă și actual șef de cabinet pentru prima doamnă Melania Trump, și-a prezentat demisia miercuri după-amiază, a declarat un oficial al Casei Albe pentru CNN. Ea a lucrat alături de Trump din 2015, de când acesta era candidat.  

MAI MULTE DETALII PE realitatea.net

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 132. Problemele care-i strică până și freza lui Boris Johnson
Articolul următorInformare meteo de lapoviță și ninsori viscolite