Ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Data de 7 ianuarie este foarte importantă pentru credincioși. Mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica. De Sfântul Ioan este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură va fi nefericit tot anul.

Există multe tradiții și superstiții de care trebuie să ținem cont.

Există credinţa ca de Sfântul Ioan să ne stropim cu agheasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adica frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald. “În satele din Bărăgan încă se mai păstrează obiceiuri din bătrâni.

Ăn Transilvania și Bucovina  are loc obiceiul numit „Udatul Ionilor” sau Iordanitul. Astfel, tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bobotează pe toți aceia care le ies în cale, în special credincioșii care au participat la slujba de Sfântul Ion la biserică. 

În ziua de Sfântul Ioan există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.

 

De Sfântul Ioan este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Proroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De Sfântul Ioan nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie.

Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În această zi, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Articolul precedentVeşti bune pentru fermieri. A fost promulgată Legea cooperaţiei agricole
Articolul următorVremea se va răci în mai multe regiuni