După Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, este cinstit Sfântul Ioan, numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Iisus Hristos.

Ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Un obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordanitul”, care este un fel de colind, o tradiție veche de sute de ani, păstrată încă în zone ale României, a declarat profesorul Ovidiu Săraru.

Imagine

Tradiția a continuat astăzi și la Biserica de la Fețeni, Vâlcea, cu hramul Sf. Cuv. Parascheva, ridicata intre anii 1896-1906.

Imagine

De obicei, după ce canta, ceata de colindtori sau „iordanitorii”, ridicau gazda (colindata) de trei ori spre cer, marcand botezul.

Acum din motive de siguranță obiceiul a fost puțin schimbat, renunțându- se la „iordănit”, ridicarea celui colindat.

Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează. Oamenii “iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu daruri.

Cetele de colindători au cantat troparul Botezului Mantuitorului și „Zorile”, un  cantec ce aminteste de muncile campului in anotimpul primaverii.

Tradiţia are o semnificaţie aparte şi se spune că cei care sunt iordăniţi vor avea noroc pe tot parcursul anului, a declarat profesorul Ovidiu Săraru.

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentVești bune. ANAF a anulat în mod automat datoriile unor români
Articolul următorLegile Puterii | Salariile profesorilor, majorate după criterii de PERFORMANȚĂ. Sorin Cîmpeanu vrea să elimine politicul din Educație