VIOLENȚA DOMESTICĂ, LA ORDINEA ZILEI ÎN MEHEDINȚI

Evidențele operative ale IPJ Mehedinți arată o situație alarmantă în ceea ce privește violența domestică. Astfel, în anul 2018, la nivelul judeţului Mehedinţi, au fost sesizate mai mult de o astfel de infracțiune pe zi.

Nu mai puțin de 463 infracțiuni din sfera violenței domestice au fost raportate polițiștilor din mehedinți în anul 2018, asta însemnând o medie de 1,2 astfel de infracțiuni pe zi. Ponderea acestor infracțiuni este aproape egală în mediul rural în comparație cu cel urban. (43.8 % în mediul urban și 56.2 % în rural). Cea mai mare pondere este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” – 53,56%, urmate de „abandon de familie” – 33,04% și „amenințare” – 2,8%,

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (74.73% din totalul infracțiunilor).

În anul precedent au fost emise, de către instanțele judecătorești, 21 de ordine de protecție, toate la solicitarea victimelor.

S-a schimbat legislația

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Articolul precedentȘoferii indisciplinați, amendați pentru depășirea vitezei
Articolul următorPompierii din Mehedinți au intervenit la 4.561 de situații de urgență în 2018