Președintele Volodimir Zelenski a transmis principalele puncte asupra cărora s-a ajuns la un acord în urma vizitei și întâlnirilor pe care le-a avut în România cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu și cu liderii politice ai Parlamentului. 

„După ce am plecat din România, îi mulțumesc @KlausIohannis , guvernului român și societății. Relațiile noastre strategice creează o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre. Când vom transpune toate planurile în realitate, această parte a Europei va câștiga o nouă sursă de putere economică și de securitate,” a scris liderul ucrainean pe X, fostul Twitter.

În primul rând, am realizat o înțelege bună în privința armamentului. Nu pot dezvălui totul, dar avem răspuns afirmativ pentru muniție, întărirea apărării aeriene, afirmativ, mai pregătim încă alte lucruri, care vor fi de impact, un centru de antrenament pentru piloți F-16 a fost instalat în România, iar piloții ucraineni vor fi printre primii care se vor antrena. 

În al doilea rând, am stabilit că ne îndreptăm spre nivelul unui parteneriat strategic. Este un mesaj extrem de clar în spatele acestui limbaj politic, Așa cum mi-a spus președintele Iohannis, ne putem baza pe România, România cu siguranță se poate baza pe Ucraina. Împreună, vom întări semnificativ regiunea noastră. Deja realizăm o contribuție semnificativă la securitatea alimentară globală prin cooperarea de la porturile dunărene și în regiunea vestică a Mării Negre. Va fi o colaborare mai amplă, ne extindem culoarele de transport, vor fi mai multe joburi și oportunități economice. 

Azi am semnat o declarație comună a președinților care subliniază planurile noastre de viitor. 

În alt treilea rând, în curând vom deschide o nouă cale ferată prin Republica Moldova care va deveni un nou coridor de transport. Împreună cu Moldova, ne îndreptăm spre începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, cu sprijinul deplin al României. Sunt recunoscător pentru asta. Majoritatea din parlamentul României ne susține. În următoarele săptămâni pregătim o întâlnire comună a oficialilor guvernamentali ucraineni și români. Îi sunt recunoscător președintelui Iohannis, întregii clase politie românești și societății. Relația noastră strategică reprezintă o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre. dacă reușim să implementăm tot ceea ce am planificat, iar echipele noastre se vor apuca de lucru, această parte a Europei va fi o nouă sursă de dezvoltare economică și de securitate. Mulțumesc tuturor celor care ne susțin,” a transmis liderul de la Kiev într-un mesaj video înregistrat la bordul avionului cu care a plecat din România.

Articolul precedentScădere accentuată a cazurilor de COVID-19 față de săptămâna precedentă
Articolul următorPsihiatru: Persoanele dependente de jocuri de noroc au nevoie de susținere, dar și de medicație între 3 și 6 luni