În fiecare an, pe 10 octombrie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătăţii mintale. Ziua este marcată la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sprijină această iniţiativă prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele de sănătate mintală.

Obiectivul general al Zilei mondiale a sănătăţii mintale este de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume şi de a mobiliza eforturile în sprijinul rezolvării acestora, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său: https://www.who.int.

Ziua oferă tuturor părţilor interesate care lucrează pe probleme de sănătate mintală o oportunitate de a vorbi despre munca lor şi despre ce mai trebuie făcut pentru ca îngrijirea sănătăţii mintale să devină o realitate pentru oamenii din întreaga lume, potrivit OMS.

Ziua mondială a sănătăţii mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni şi comunităţi de a acţiona în sensul temei „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” pentru a îmbunătăţi cunoştinţele, a creşte gradul de conştientizare şi a conduce acţiuni care promovează şi protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal, menţionează sursa citată.

Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă şi de bună calitate şi dreptul la libertate, independenţă şi incluziune în comunitate.

O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea şi bunăstarea generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăieşte cu afecţiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalţi şi mijloacele lor de existenţă. Condiţiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenţi şi tineri, potrivit OMS.

Afecţiunea mintală nu ar trebui să constituie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulţi sunt excluşi din viaţa comunităţii şi discriminaţi, în timp ce mulţi alţii nu pot avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijiri care le încalcă drepturile omului.

„OMS continuă să lucreze cu partenerii săi pentru a se asigura că sănătatea mintală este apreciată, promovată şi protejată şi că se iau măsuri urgente pentru ca toată lumea să îşi poată exercita drepturile omului şi să aibă acces la îngrijirea de sănătate mintală de calitate de care are nevoie. Alăturaţi-vă campaniei Ziua mondială a sănătăţii mintale 2023 pentru a afla mai multe despre dreptul dumneavoastră de bază la sănătatea mintală, precum şi despre cum să protejaţi drepturile altora”, îndeamnă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. AGERPRES

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 7 octombrie 2023
Articolul următorLIVE UPDATE Război Hamas-Israel: Violenţele continuă şi orice negocieri sunt deocamdată excluse