Prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a dispus prin Ordin al Prefectului, la începutul lunii februarie, constituirea unei comisii de verificare a activității de salubrizare pe raza județului Mehedinți.

Comisia a avut în componență reprezentanți ai Instituției Prefectului-județul Mehedinți, Gărzii Naționale de Mediu-Serviciul Comisariatului Județean Mehedinți și Agenției pentru Protecția Mediului Mehedinți. Această comisie a efectuat controale la operatorii economici din județul Mehedinți, care desfășoară activități de colectare a deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, etc.

”Neregulile constatate sunt extrem de grave. Două din aceste firme au adunat munți de deșeuri în zona Portului Comercial din Turnu Severin și în satul Halânga și refuză să le ridice, invocând tot felul de tertipuri pentru a eluda legea. Sunt mii de tone de deșeuri abandonate care în mod normal trebuiau să ajungă la Stația de sortare și tratare mecanică și biologică de la Malovăț și la depozitul ecologic județean”, a declarat prefectul Cristinel Pavel, astăzi, 19 martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă.

Această stație a fost construită în cadrul proiectului implementat de Consiliul Județean Mehedinți ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului Mehedinți”, finanțat de UE, în valoare de circa 27 milioane de euro.

Sistemul este însă neoperabil în prezent, stația de la Malovăț nu funcționează, la fel și stațiile de transfer de la Orșova, Baia de Aramă, Strehaia și Vînju Mare, care s-au construit concomitent cu închiderea depozitelor de gunoi urbane neconforme de la Strehaia, Vînju Mare și Baia de Aramă, cu toate că toate obiectivele de investiții au fost recepționate în anii 2015 și 2016.

”Culmea, ce vedem însă: două contracte pentru activitatea de colectare și transport al deșeurilor pentru două zone importante din Mehedinți, Orșova și Baia de Aramă, au fost atribuite de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Mehedinți (ADIS) și CJ tocmai uneia dintre firmele care refuză să ridice gunoaiele și sfidează normele de mediu în vigoare”, a mai spus prefectul Cristinel Pavel.

Deși contractele de concesiune a serviciului public de salubrizare pentru cele 5 zone (Orșova, Baia de Aramă, Strehaia, Vînju Mare și Drobeta Turnu Severin au fost semnate în perioada octombrie-decembrie 2019,  ADIS MH nu a emis, până în momentul de față ordinul administrativ de începere a serviciului.

 ”În concluzie, ceea ce vreau să vă spun este faptul că tot acest proiect, care trebuia să asigure o capacitate suficientă pentru gestionarea deșeurilor pe o perioadă de 30 de ani, este un fiasco în județul nostru. Extrem de grav este faptul că beneficiarul proiectului, Consiliul Județean Mehedinți, riscă sancțiuni, adică returnarea finanțării acordate proiectului, atât prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, cât și prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, din cauza lipsei de acțiune a ADIS Mehedinți, prin neoperaționalizarea SMIDS MH. Îl atenționez pe Aladin Georgescu, președintele CJ Mehedinți, să ia urgent măsurile necesare pentru remedierea și normalizarea situației, astfel încât să nu se ajungă la pierderea banilor alocați de UE. Mehedințiul ar fi primul județ unde s-ar întâmpla acest lucru”, a mai precizat prefectul Cristinel Pavel în cadrul acestei conferințe de presă.

Articolul precedentArbitrul Marian Balaci vrea să facă un muzeu al satului la Isverna
Articolul următorVIDEO: Noi măsuri de la Cotroceni. Klaus Iohannis: ”VIRUSUL este, încă, printre noi! Să nu irosim ce am câștigat cu mari sacrificii”