ARHIVELE ȘCOLILOR DIN MEHEDINȚI, ÎN MAGAZIA DE LEMNE

Modul în care se arhivează documentele instituțiilor de stat, în special ale școlilor din Mehedinți, dar și integritatea fondului forestier județean au fost problemele aduse astăzi în atenția Colegiului Prefectural din Mehedinți. Dacă din fondul forestier pare să se fure în mod rezonabil, la capitolul arhive lucrurile nu stau tocmai bine.

Serviciul Județean al Arhivelor Statului Mehedinți, precum și Direcția Silvică Mehedinți au prezentat astăzi rapoarte de activitate amănunțite în fața Colegiului Prefectural. Conducerea Arhivelor Statului, filiala județeană, a raportat o serie de rezultate ale mai multor controale efectuate în anul precedent la unitățile de învățământ din județ. Obiectul controalelor s-a circumscris calității unităților școlare de creatori de arhive.

În acest sens, îndrumarea și controlul de specialitate urmăresc arhivarea documentelor în condiții conforme cu legislația în vigoare și sancționarea celor care lucrează haotic cu documentele destinate arhivării și care ignoră contribuția la fondul arhivistic. Controalele s-au efectuat la un număr de 50 de unități școlare și la Biblioteca Județeană „I. G. Bibicescu”. Majoritatea școlilor vizate au fost localizate în mediul rural, iar aici surprizele nu au întârziat să apară: lipsa de spații de arhivare adecvate, dezinteres pentru arhivare, proastă comunicare. Un exemplu elocvent este depozitarea arhivei în magazia de lemne.

„Documentele sunt depozitate în spații neadecvate, gen magazia de lemne, cu consecințe asupra integrității acestora. E vorba de cataloage școlare, diverse acte de studii și registre matricole, toate din categoria documentelor permanente. Acestea sunt deteriorate, prezintă urme de mucegaiuri, mirosuri pestilențioase și semen ale prezenței rozătoarelor. Dar în depozitele de arhive am găsit și alte obiecte ce nu își aveau rostul acolo: imprimante, monitoare, televizoare, cuptoare cu microunde, material didactice și așa mai departe. O altă problem o constituie faptul că multe spații de arhivare nu sunt secretizate”, a precizat MARIAN PELE, director Arhivelor Statului Mehedinți (foto sus).

Caz șocant la Grozești

Directorul Arhivelor Statului a și exemplificat un caz descoperit în comuna Grozești, unde arhiva era într-o stare deplorabilă. De altfel, aici a fost singura școală căreia i s-au aplicat amenzi. La toate aceste anomalii, inspectorul școlar general al județului Mehedinți a reacționat prompt și a cerut ca sancțiunile să fie aplicate în mod direct celor vinovați și nu școlilor.

Articolul precedentSancțiuni dure pentru aruncarea materialelor de construcții rezultate din demolări pe domeniul public
Articolul următorBIBLIOTECA DESCHISĂ, ÎN GARA DIN SEVERIN