Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc astăzi, în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice.
Mișcarea Olimpică din România va fi reprezentată la Ceremonie de brașoveanul Mihai Covaliu în calitate de președinte al COSR și campioana olimpică Maricica Puică, alături de directorul AOR Brașov, Radu Frunteș, ultimii doi fiind invitații primarului din Archaia Olympia.
În fața Templului Herei se va ridica un nou pod între Jocurile Antice și cele Moderne, ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare. Prognoza meteo anunţă cer înnorat pentru marţi în această regiune de vest a peninsulei Peloponez, dar chiar şi în caz de ploaie, totul este planificat pentru aprinderea flăcării.
„Marea preoteasă”, actriţa greacă Mary Mina, va putea apoi să ridice torţa, care va fi înmânată primului ei purtător, Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Înotătoarea franceză Laure Manaudou, care a cucerit primul ei titlu olimpic în 2004, la Atena, în proba de 400 m liber, este de aşteptată să preia torţa de la Ntouskos şi să fie prima purtătoare a flăcării olimpice din partea Franţei.
Flacăra va începe ulterior o călătorie de 5.000 de kilometri prin Grecia, timp de 11 zile, de la insula Corfu din Marea Ionică, până la insula Santorini. De asemenea, flacăra va urca pe stânca Acropole pentru a petrece o noapte lângă Partenonul care domina capitala Greciei.
Apoi, flacăra va fi transmisă organizatorilor francezi pe 26 aprilie, pe stadionul Panathenaic din Atena, locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, în 1896. În Pireu, marele port de la sud de Atena, flacăra se va îmbarca pe Belem, o ambarcaţiune cu trei catarge, pentru a călători spre ţara gazdă a Jocurilor Olimpice 2024, fiind aşteptată la Marsilia, în sud-estul Franţei, pe 8 mai.
Simbolul Jocurilor Olimpice va străbate apoi toată Franţa, trecând prin Antile şi Polinezia Franceză, pentru a ajunge la Paris în ziua ceremoniei de deschidere, 26 iulie.