Regulamentul Codului rutier a suferit o serie de modificări substanțiale în februarie, una dintre cele mai notabile fiind cele referitoare la circulația în sensurile giratorii. Problema este că puțini șoferi știu exact care sunt aceste modificări, iar necunoașterea lor i-ar putea costa puncte de amendă.

Practic, prin apariția HG 130/2023 se definește intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. 

Apoi, regulamentul stabilește acum că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, potrivit avocatnet.ro.
 
De asemenea, șoferii sunt obligați să acorde prioritate de trecere atunci când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.

De fapt, regula generală este că, în intersecțiile cu sens giratoriu, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.

 
În fine, în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor. Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.
Articolul precedentAstăzi temperaturile maxime vor varia.Sunt anunțate și ninsori. Care sunt zonele vizate
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET