Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin au continuat cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale în cazul de migrație ilegală, înregistrat la mijlocul lunii aprilie, când o barcă cu migranți s-a răsturnat în fluviul Dunărea, fiind salvate nouă persoane.

Față de un cetățean sârb, una dintre călăuzele grupului, a fost luată măsura  reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat de către polițiștii de frontieră pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat și trafic de migranți.

În seara zilei de 16.04.2020, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin s-au sesizat cu privire la faptul că în apele fluviului Dunărea s-a răsturnat o barcă cu mai multe persoane. S-a intervenit cu două ambarcaţiuni rapide, în dreptul localității Hinova, împreună cu reprezentații ISU Mehedinți, fiind salvate nouă persoane din apele fluviului Dunărea.

Persoanele salvate au fost plasate în carantină timp de 14 zile, iar în cadrul verificărilor s-a stabilit că sunt cetățeni din Irak, Siria, Yemen și Palestina, bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani, precum și un cetățean sârb, L.S., în vârstă de 51 de ani, asupra căruia s-a găsit suma de 1.200 de euro.

Au fost contactate autoritățile de frontieră sârbe, prin Punctul Comun de Contact Porțile de Fier I,  care au comunicat faptul că pe malul sârbesc, între km. flv. 915-925, au descoperit un cetățean sirian care făcea parte din grupul de migranți, acesta reușind să se salveze și să ajungă pe malul sârbesc.

Ulterior, echipaje ale Poliției de Frontieră Mehedinți și echipaje ale ISU Mehedinți au derulat pe fluviul Dunărea misiuni de căutare, în urma cărora au  descoperit și recuperat trupurile a șapte persoane decedate, care au fost transportate la Compartimentul morgă și prosectură, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă – Drobeta Turnu Severin.

Din primele verificări s-a stabilit că persoanele găsite în apă sunt șase cetățeni sirieni și un sârb  care fac parte din grupul respectiv, acestea fiind identificate de către persoanele salvate.

De asemenea, în urma unui ansamblu de căutări care au urmat după producerea evenimentului, a fost identificată și recuperată din apele fluviului Dunărea ambarcațiunea folosită la trecerea frauduloasă a frontierei. În interiorul ambarcațiunii au fost găsite și ridicate mai multe bunuri, printre care 16 telefoane mobile aparținând cetățenilor străini și suma de 5.420 euro, bani pe care urmau să îi primească călăuzele sârbe. Operațiunea de scoatere a ambarcației din fluviul Dunărea a fost efectuată cu sprijinul scafandrilor ISU Mehedinți.

La cercetări, cetățenii salvați au declarat că intenționau să ajungă în Olanda, respectiv Austria.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii afro-asiatici, respectiv de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat și trafic de migranți,  pentru cetățeanul sârb.

După încheierea perioadei de carantină, în data de 01.05.2020, față de cetățeanul sârb s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.

 Totodată, cele opt persoane din Irak, Siria, Yemen și Palestina urmează să fie preluate de structura teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrări, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

 

Articolul precedentClisura Dunării, pustie de 1 Mai
Articolul următorVIDEO Municipiul Orșova a rămas fără apă potabilă în plină pandemie de coronavirus