Se așteaptă ca infecțiile cu COVID-19 să crească din nou acum că a venit toamna. Noi variante precum Eris (EG.5) și Omicron BA.2.86 umplu secțiile de boli infecțioase ale spitalelor și mulți oameni se întreabă dacă vor provoca boli mai grave sau simptome diferite și care simptome ar putea apărea mai întâi.

Experții spun că simptomele COVID au rămas aproape aceleași, deși ordinea în care apar poate varia. Iată la ce să te aștepți.

Simptome comune COVID

Potrivit experților, simptomele COVID au fost de fapt șocant de consistente de la variantă la variantă.

Renuga Vivekanandan, expert în boli infecțioase, a spus potrivit Verywell că simptomele COVID pentru această toamnă nu par să se fi schimbat prea mult față de ceea ce a fost anul trecut și includ:

Febră sau frisoane
Durere de gât
Dureri de corp
Durere de cap
Dificultăți de respirație
Oboseală
Congestie nazală
O nouă pierdere a gustului sau a mirosului
Greață sau vărsături
Diaree

În ce ordine apar simptomele COVID?

Vivekanandan a spus că ordinea în care apar simptomele COVID variază de la o persoană la alta, dar simptomele inițiale obișnuite includ febră, tuse, secreții nazale și dificultăți de respirație.

În timp ce aceste simptome sunt adesea primii indicatori de infecție, Vivekanandan a subliniat că este posibil să aveți oricare dintre simptomele din lista de mai sus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), persoanele care au fost expuse la COVID încep de obicei să se simtă rău în cinci sau șase zile și pot prezenta simptome între una și 14 zile. 

Deși a fost publicat în 2020, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California de Sud sugerează că simptomele COVID apar de obicei în această ordine: 

Febră
Tuse
Dureri în gât, dureri musculare și sau/dureri de cap
Simptome gastrointestinale cum ar fi vărsături și diaree (de obicei, în această ordine)

Cât vor dura simptomele COVID?

Perioada de timp în care veți avea simptome variază, de asemenea, a declarat pentru Verywell terapeutul Mandy De Vries, vicepreședinte pentru educație al Asociației Americane pentru Îngrijirea Respirației.

„Majoritatea oamenilor cu cazuri ușoare până la moderate încep să se simtă mai bine într-o săptămână sau două”, a spus ea. „Cu toate acestea, unele persoane, în special cele cu simptome severe, pot prezenta simptome persistente timp de câteva săptămâni sau chiar luni. Aceste simptome de lungă durată sunt adesea denumite „covid lung” sau sechele post-acute ale infecției cu SARS-CoV-2 (PASC).”

Chiar dacă nu aveți simptome, este posibil să fiți totuși contagios. Puteți fi contagios timp de cinci până la 20 de zile. 

Ce simptome indică faptul că ai COVID?

Nu poți ști sigur că ai COVID în funcție de cum te simți. Aceste simptome sunt comune pentru mai multe infecții respiratorii, așa că efectuarea unui test COVID la primul semn de simptome este singura modalitate prin care poți spune că ai de fapt virusul.

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentCând se desfășoară UNTOLD 2024? Anunțul făcut de organizatorii festivalului din Cluj-Napoca
Articolul următor9 octombrie – Ziua Holocaustului