Într-o comună prăfuită din zona de câmpie a județului Mehedinți, zace în uitare și continuă degradare, de mai bine de trei decenii, Castel Pleșa, construit în stil neoclasic, în urmă cu 136 de ani. În ciuda vechimii, frumusețea răpitoare a interiorului s-a păstrat vie. Consiliul Județean Mehedinți a luat o decizie istorică ce ar putea duce la salvarea lui. Având un statut juridic destul de ambiguu, dar și un destin tragic, clădirea de patrimoniu cultural de la Obârșia de Câmp ar putea fi restaurată și întrodusă în circuitul istoric, după preluarea ei de către Muzeul Regiunii Porților de Fier.

Castelul de la Obârșia de Câmp, cunoscut sub numele de „Palatul Gheorghe Pleșa” este o clădire în stil neoclasic, superbă, ce se încăpățânează să traverseze mai bine de un secol, fără să se clinteacă sau fără să își piardă din farmec. Construit între anii 1875 și 1882 de fiul boierului Pleșa, pe moșia familiei, clădirea pare să fi fost marcată de un destin tragic, la fel ca și ctitorul lui. La întoarcearea de la studiiile făcute la Paris, tânărul, îndrăgostit lulea de o frumoasă franțuzoaică, a construit palatal pentru a-și respecta promisiunea făcută iubitei. Acesta i-a promis că dacă va lăsa parisul pentru o moșie românească, va trăi într-un palat acoperit cu galbeni de aur. Se pare că frumoasa nu a mai venit și astfel i-a frânt inima fiului de boier.

Transformată de comuniști în sediu de CAP și abandonat imediat după Revoluție, monumentala clădire construită în stil neoclasic s-a degradat profund și a ajuns în pragul de a se nărui. Nici Ministerul Culturii, dar nici Consiliul Local din Obârșia de Câmp nu au găsit bani pentru restaurarea imobilului, deși dincolo de frumusețea răpitoare a castelului, în jurul lui există și o legendă ce ar putea să îl vândă foarte bine din punct de vedere touristic. Blestemul căzut asupra castelului s-a perpetuat atât în timpul vieții proprietarului, cât și în perioada comunistă, dar mai ales în anii 90, când vremurile erau atât de tulburi încât Fondul Proprietății de Stat a fost la un pas de a-l vinde la un preț derizoriu unui investitor Belgian. Acum pare că se face dreptate, pentru că imobilul va trece în administrarea Muzeului Regiunii Porților de Fier, iar Consiliul Județean Mehedinți va putea atrage fonduri europene pentru a-i reda strălucirea. Decizia a fost luată prin vot unanim de consilierii județeni.

Încercăm să salvăm acest castel, din păcate a ajuns într-o stare evidentă de degradare, a avut un regim juridic neclar până acum, am avut discuții cu primarul comunei Obârșia de Câmp și cu consilierii locali din comună, și-au dat acceptul printr-o hotărâre de CL să ni-l transmit în administrarea Consiliului Județean și al Muzeului Porțile de Fier și sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să depunem cerere de finanțare pe fonduri europene și să reabilităm acest imobil”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Castelul Pleșa are o legendă tulburătoare. Fiul cojocarului satului Obîrşia de Cîmp l-a construit între anii 1875 – 1882 după asemănarea unuia văzut pe Valea Loirei. Ctitorul său, devenit boier însemnat după ce şi-a luat licenţa în drept în Franţa, a fost îndrăgostit până peste cap de o frumoasă şi bogată franţuzoaică.

Articolul precedentDEMERSURI PENTRU ILUMINAREA CHIPULUI LUI DECEBAL
Articolul următorPrefectul de Mehedinți: “Rezolv acest referendum cu trei oameni, două topuri de hârtie A4 și un copiator”